Buldan: Baraj yüzde 7 değil, sıfır olmalıdır

HDP Kadın Meclisi’nin toplantısında konuşan Pervin Buldan, kadınlar olarak Türkiye’yi yönetmeye talip olduklarını belirtti. Buldan ayrıca seçim barajının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Buldan: Baraj yüzde 7 değil, sıfır olmalıdır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin düzenlediği  toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadın mücadelesini başarıya ulaştırmada kararlı olduklarını belirtti.

Eşbaşkanlık sisteminin parti olarak vazgeçilmezleri olduğunu aktaran Buldan, “Kadının siyaset hakkının olmadığı bir eşikten, kadınların kendi özgün mücadelesini örgütlediği güçlü bir aşamaya geldik. Bir kadın partisi olarak siyaset yapan HDP’nin geldiği ileri düzey, vazgeçilmezimiz olan eşbaşkanlık sistemimiz, eşit temsiliyet ilkemiz, parlamento kadın grubumuz, belediyelerimizde açtığımız kadın kurumlarımız; çalışmalarıyla kadın mücadelesine büyük ivme kazandıran kadın meclisimizin, tüm kadın arkadaşlarımızın çok değerli emeği sonucu elde edilen kazanımlarımızdır” ifadelerini kullandı.

“Kadınlar olarak bu ülkeyi yönetmeye talibiz, buna gücümüz var”

Kadınlar olarak Türkiye’yi yönetmeye talip olduklarını söyleyen Buldan, “Bizim hedefimiz çok daha büyüktür. Bizler bugün itibariyle artık bu ülkeyi kadınlar olarak yönetmeye hazırız ve buna da talip olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim. Buna yeteri kadar gücümüz de vardır, basiretimiz de vardır, örgütlülüğümüz de vardır” dedi.

“Baraj yüzde 7 değil, sıfır olmalıdır”

Seçim barajı tartışmalarına da değinen Buldan, barajın hiç olmaması gerektiğini söyledi:

Seçim barajı başta olmak üzere demokratik temsiliyetin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Seçim barajı yüzde 7 değil, hiçbir şekilde uygulanmaması gereken anti demokratik bir uygulamadır. Barajın sıfıra indirilmesi Türkiye’nin demokratikleşmesi için elzem olacaktır. Demokratik siyaseti engelleyen tüm hukuksuzluklar son bulmalıdır. Kayyım gaspı son bulmalıdır. Seçilmişlere yönelik hukuksuzluklar son bulmalıdır. Halkın iradesi tam olarak parlamentoya yansıtılmalıdır.

“20’si çocuk en az 40 kişi zırhlı araçlarla katledildi”

Zırhlı araç çarpması sonucu ölen Mihraç Miroğlu’nu hatırlatan Buldan, “13 yılda 20’si çocuk en az 40 kişi zırhlı araçların çarpması sonucu katledildi. En son geçtiğimiz hafta Mihraç Miroğlu zırhlı araçla katledildi. Fail olan polis ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bu ülkede “çocuklar ölmesin” diyen insanları cezaevine atan yönetim zihniyeti, çocukları öldürenleri ise serbest bırakmaktadır” dedi.

Buldan konuşmasında ayrıca parti olarak Türkiye’nin temel sorunları ve çözüm yollarına yönelik 27 Eylül’de deklarasyon açıklayacaklarını bildirdi.