Cezaevlerindeki açlık grevleri ‘ölüm orucuna’ dönüştürülüyor

Cezaevlerindeki açlık grevleri ‘ölüm orucuna’ dönüştürülüyor

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 135 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutsaklar 30 Nisan’dan itibaren direnişlerini ölüm orucuna dönüştürüyor.

135 gündür açlık grevinin sürdüğü cezaevindeki siyasi tutuklular, yarından itibaren “ölüm orucuna” başlayacak. Ölüm orucuna girecek 15 tutuklunun isimleri açıklandı.

Cezaevindeki tutuklular, açlık grevini ölüm orucuna dönüştürüyor. 135 gündür açlık grevinin sürdüğü cezaevindeki tutuklular, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması amacıyla başlattıkları açlık grevini bir üst aşamaya çıkararak, 30 Nisan’dan itibaren “ölüm orucuna” başlayacak.

Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) geçtiği habere göre, tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, İmralı tecridine karşı “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım” hamlesi kapsamında başlatılan açlık grevi eyleminin 14 Temmuz çizgisi ekseninde kararlıkla süreceğine vurgu yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzlemde belirlediği yasalara aykırı hareket etmesi meşruluğunu yitirmesi anlamına gelmektedir” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Tek adam rejimine kurban edilen ülke beka derdine düştüğü söylenilirken, aslında iktidarın beka derdi güttüğü çok net bir şekilde görülmektedir. Bu minvalde devlet erkanı bakanlar ve TBMM Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümü yönünde samimi olduklarını kabul ediyorlarsa öncelikle Önderliğimiz üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgür yaşar çalışma koşullarının oluşturulması gerekir. Ancak gelinen aşamada binlerce insanın zindanlarda açlık grevi eyleminde olmasına rağmen Adalet Bakanı’nın bir tek söz söylememesi adaleti sarsmış, TBMM Başkanı’nın Hakkari Milletvekili olan Leyla Güven ile bir temas kurmaması milletin iradesini ve milleti tanımamıştır. Ülke içerisinde kendine sol-sosyalist diyen aynı zamanda demokrat, aydın, yazar, çizer diyen kurum, parti ve kişilerin açıkladığımız deklerasyan maddelerinin anayasal düzlemde yeri olmasına rağmen ses çıkarıp sahiplenmemeleri toplumsal olan insanı derinden yaralamıştır.

ÖLÜM ORUCU KARARI 

Açıklamada, ölüm orucu kararı şöyle duyuruldu: “Bu gerçeklik ışığında bizler başlatmış olduğumuz açlık grevi eylemimizi böylesine duyarsız ve insana saygısı kalmamış tüm mihraklara karşı eylemimizi bir üst aşamaya çıkararak 30 Nisan’da ÖLÜM ORUCU’na başlayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”

ÖLÜM ORUCUNA GİREN 15 TUTUKLU 

Ölüm orucuna girecek olanlar dışında süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemimiz devam ederken, kesinlikle fevri, bireysel çıkışlardan uzak olduğumuz ve örgütsel tarzda hareket edeceğimiz bilinmelidir” vurgusu yapılan açıklamada, 30 Nisan’dan itibaren ölüm orucuna girecek olan 15 tutuklunun isimlerini açıkladı. Ölüm orucuna girecek tutukluların isimleri şöyle:

“Bakırköy Kadın Kapalı Zindanı: Nesrin Akgül, Şükran Aydın, Zozan Çiçek.

Gebze Kadın Kapalı Zindanı: Ardıl Çeşme, Aslı Doğan. 

Van Yüksek Güvenlikli Zindanı: Ahmet Anığı, Özhan Ceyhan, Vedat Özağar, İhsan Bulut, Erol Çelik. 

Amed D Tipi Zindanı: Engin Akhan, Enver Durmaz, Ahmet Topkaya, A. Haluk Kaplan, Ferhat Turgay.”

‘DİRENİŞİMİZİ ZAFERLE TAÇLANDIRACAĞIZ’

Tutuklular, açıklamalarında son olarak şunları vurguladı:

Gelinen aşamada faşizmin tüm dayatmalarına karşı direnmekten asla vazgeçmeyeceğimiz bilinmelidir. Bizler içerde direniyoruz, direneceğiz ve direnişin kazandırdığına olan tüm inancımızla bedenimizi ortaya koyuyoruz. Başkalarının zorla yaptığını, bizler büyük bir aşkla yapıyoruz. Demokratik ve özgür bir yaşamın anahtarı Önder Apo olduğuna tüm kalbimizle inanıyoruz. Bu sebeple tüm halkımızı Önderliğine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Tüm aydın, yazar, demokrat ve akademisyenleri faşizme karşı direnmeye davet ediyoruz. Yükselen direniş çığlıklarımızı duymayanlar ve görmeyenler bir an olsun kendi insanlığını sorgulamalıdır. Direnişimizi zaferle taçlandıracağız ve mutlaka kazanacağız.