CHP'den 'sandıklarda hata' başvurusu

AK Parti'nin YSK'ye İstanbul Büyükşehir Başkanlığı ile ilgili sandıklarda hata yapıldığı başvurusunun ardından CHP'de itiraz başvurusunda bulundu.

CHP'den 'sandıklarda hata' başvurusu

AK Parti'nin YSK'ye İstanbul Büyükşehir Başkanlığı ile ilgili sandıklarda hata yapıldığı başvurusunun ardından CHP'de itiraz başvurusunda bulundu.

CHP adına açıklama yapan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu itirazda bulunduklarını dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Biz bugün İstanbul genelinde 300 sandıkta maddi hata tespit ettik. Başvurumuzu yaptık. Bu itirazlar kabul edilirse Ekrem İmamoğlu'nun oyu 4 bin 960 daha artacak."

Kaftancıoğlu şunları dile getirdi:

"Oluşturulmak istenen algı operasyonu ile İstanbul halkının sandığa yansımış olan iradesi gaspedilmeye çalışılıyor. Bizler seçim günü vatandaşlarımız devletin görevlisinin olduğu, her partisinin siyasi temsilcisinin bulunduğu sandıklara gittiler ve oy kullandılar. Ve oy kullanma işlemi bittikten sonra yine, devletin görevlisinin ve siyasi parti temsilcisinin olduğu ortamda oylar açıldı ve sayıldı. Ve bu oylar ıslak imzalı tutanaklarla tutanak altına alındı ve sonrasında bu tutanaklarla bilgiler YSK'ya aktarıldı. Bu veriler aktarılırken maddi hatalar oldu mu? Evet oldu. Bizim de bugün saat 3'e kadar İstanbul genelinde yaklaşık 300 tane sandıkta maddi hasa tespitimiz oldu ve itirazımızı gerçekleştirdik."

AKP'den verileri sisteme giren memurlara suçlama

AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, 31 Mart seçimi için "usulsüzlükler tespit edildiğini" öne sürerken "Sandık sonuç tutanağında Binali Yıldırım'ın aldığı 127 oy işlenmiş, ilçe seçim kurulunda bu verileri giren görevliler bu verileri sadece 0 olarak kayda girmişler, YSK'da sıfır olarak görünüyor" dedi. Şenocak, verileri işleyen memurlar için "Bunlar üzerinde hukuki noktada ne yapılması gerekiyorsa uygulayacağız" dedi.

Şenocak'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Hileler ve usulsüzlükler tespit ettik. Fahiş farklar tespit edildi, itiraz ettik.

Sandık sonuç tutanağında Binali Yıldırım'ın aldığı 127 oy işlenmiş, ilçe seçim kurulunda bu verileri giren görevliler bu verileri sadece 0 olarak kayda girmişler, YSK'da sıfır olarak görünüyor. 2 bin 675 oydan bahsediyorum.

Bunlar YSK'da 0 olarak gözüküyor. Bu işi hangi memurlar neye dayanarak yapıyorsa bunlar üzerinde hukuki noktada ne yapılması gerekiyorsa uygulayacağız.

Ayrıca 319 bin 570 geçersiz oyla karşı karşıyayız. Geçersiz oyların büyükşehir pusulalarında yoğunlaştığını görüyoruz.

Sadece bir sandıkta 25 bin oy geçersiz olarak kaydedilmiştir.