CHP'li Tanrıkulu: Erdoğan Öcalanla mı görüştü?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da gazetecilerle bir araya gelerek gündeme dair sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

CHP'li Tanrıkulu: Erdoğan Öcalanla mı görüştü?
Tanrıkulu, Cumhurbaşkanının, ‘İmralı Edirne’den hesap soracak’ açıklamasıyla ilgili, ‘Çok ince bir ayrıntı, nereden biliyor hesap soracağını. Öcalan a mı görüştü Cumhurbaşkanı?’ diye sordu. 
 
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde kahvaltılı bir basın sohbeti düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazetecilerin spontan sorularını yanıtladı. Kırklardağı’ndaki ormana Devlet Bahçeli isminin verilmesi, kayyum yönetimlerinin tavrı, Kürtçe seçmeli ders konusunda sorulan soruları yanıtladı.
 
Kırklardağı ve Bahçeli Ormanı
 
Bahçeli ormanı ile ilgili sorulan soruyu, ‘Öncelikle Diyarbakır’ın sahipsiz olmadığını hatırlatmak isterim, diye yanıtlayan Tanrıkulu, “Kırklardağı Diyarbakır’ın, bizim, kültürümüzün kalesidir. Kültür varlığımızdır, biz orayla ilgili türkülerle büyüdük. Gördüğüm kadarıyla Vali’den olaysa sahiplenme yok. Birileri Bahçelinin isminin arkasına saklanarak pirim yapmaya çalışıyor, Diyarbakır üzerinden bir kavganın çıkmasına zemin hazırlıyor. Devlet Bahçeli’nin de bu şekilde isminin gündeme gelmesini isteyeceğini sanmıyorum” dedi.
 
Cumhurbaşkanı büyük çıkmazda
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Selahattin Demirtaş’ı kast ederek, “Edirne’deki İmralı’ya hesap verecek” sözlerini değerlendiren Tanrıkulu, “İmralı’da bir tecrit var, görüşmesi gereken yakınlarıyla görüşemiyor. Erdoğan’ın nereden bu bilgiye sahip olduğu kendisinin açıklaması lazım. Kürtler, Türkiye’de demokratik siyasetten yanadır, tercihlerini ortaya koymuşlardır. Erdoğan’ın arayışlarının sonuçlarını İstanbul seçimlerinde gürdük. Kürtler bu manipülasyonlara kanmayacaktır. Bu nedenle bu polemikler ve arayışlar üzerinden nasıl bir çıkmazda olduğunu aynı zamanda gösteriyor. Kendisine sormak lazım. Sana ne? Seni ne ilgilendiriyor. Neyin hesabını soruyorsun? Kim neyin hesabını soracak, senin muhatapların değilse” dedi.
 
“Son beş yıldaki zulüm son 40 yılın toplamı kadar”
 
Erdoğan’ın açıklamalarının içinde bulunduğu çıkmazı işaret ettiğini belirten Tanrıkulu, sözlerini şöyle devam ettirdi;  “Arayıştan daha öte bir çıkmaz içindedir. Bu sürecin en kritik kitlesi Kürt seçmendir. Kolektif bir irade koyma becerisini ortaya koydular. Kürtler bu tür oyunlara gelmez. Yeni kuşaklar var, bu kuşaklar demokratik siyasetten ve barışçıl siyasetten yanadır. Erdoğan’ın buna verdiği bir cevap yoktur. Kürtlerin son beş yılda yaşadığı zulüm son 40 yılın toplamı kadardır. Bunların yaptıkları 12 Eylül darbecilerinin aklına gelmeyen zulümdür. Kürtler bu cumhuriyetin eşit yurttaşı olmak istiyorlar.”
“Kayyumlar soygun ve talan yapıyor’
 
Diyarbakır’da ve ilçelerinde Belediye Meclisleri’nin olmadığını, kayyumların bütün bölgeyi talan ettiğini, denetim mekanizması olmadığını ifade eden Tanrıkulu, “Diyarbakır sahipsiz değildir. Kayyumlar da Diyarbakır’ın sahibi değil. Atanmışlar nasıl Diyarbakır’ın sahibi olurlar? Kayyumlar niye kentin sahibi gibi ortaya çıkıyor? Resmi yazılar var, hangi rantın döndüğü konusunda. Kimlerin nasıl büyük arazilere çöktüğünü biliyoruz. STK’lar zayıflatıldı, bunları dile getirmeye çalışanlar zayıflatıldı. Otokrat yönetimin verdiği güç ile sivil toplum örgütlerini tehdit ediyorlar, bastırmaya çalışıyorlar. Erdoğan, bu yaşananlar görülmesin çabası içindedir” diye konuştu.
 
Seçmeli ders tercihi
 
Kürtçe’nin seçmeli ders olarak tercih edilmesini isteyen CHP’li Tanrıkulu, bu konuda bir politika oluşturulmasını gerektiğini de vurguladı. Tanrıkulu, “Anadil meselesi ortak taleptir. Bu imkanı kullanmayan yurttaşlarımız var. Yurttaşlara sesleniyorum, sadece Kürtçe değil, bütün ana dillerle ilgili seçme hakkını kullansınlar” dedi. /Tigris