Cihatçı örgütler birbirlerine girdi... Savaş kapıda

Cihatçı örgütler birbirlerine girdi... Savaş kapıda

KRD News

El-Kaide örgütünün Suriye kolu olan Hayat Tahrir Al-Şam (HTS) ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Harakat Ahrar Al-Şam, İdlib’te savaşın eşiğinde.

Suriye’nin İdlib bölgesinde Özgür Suriye Ordusu ve El-Kaide’ye bağlı gruplar arasındaki güç savaşı kızışıyor. Türkiye’nin de destek verdiği gruplar arasında adam kaçırma, öldürme, yaralama ve tutuklama olayları yaygın bir şekilde görülmekte.

Suriye’nin İdlib  bölgesini denetimleri altında tutan cihatçı örgütlerden El-Kaideci Hayat Tahrir Al-Şam ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarından cihatçı Harakat Ahrar Al-Şam örgütü son zamanlarda meydana gelen karşılıklı cinayetler sonrası savaşın eşiğine geldi.

Türkiye’nin Azez-Cerablus-İdlib üzerinde kara bağlantısı oluşturarak ÖSO bünyesindeki Haraket Ahrar Al-Şam örgütüne destek sağmayı amaçlamasından bu yana iki cihatçı örgüt arasındaki tansiyon gün geçtikçe yükseliyor.

El Kaide örgütünün Suriye kolu olan cihatçı Hay'at Tahrir Al-Şam örgütü , cumartesi günü Şaraqib kasabası ve Cebal El-Zaviye yakınlarına büyük bir askeri konvoy göndererek ÖSO’cu Harakat Ahrar Al-Şam örgütünün denetimindeki alanlar üzerindeki baskısını arttırmayı amaçlıyor.

Hayat Tahrir Al-Şam (HTS) örgütünün askeri hareketliliği üzerine bir bildiri yayınlayan ÖSO’cu Harakat Ahrar Al-Şam ise hem Cebal El-Zaviye hem de Saraqib'de saldırıya uğramaları halinde kendilerini savunacaklarını belirttiler.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Merkezi, Cuma günkü çatışmaların Tel Toukan köyü yakınlarında yoğunlaştığını söyledi.

Her ikisi de cihatçı olan örgütler, bu yılın başlarında birbirlerine yönelik saldırılar düzenlemeye başlamışlardı.

Tutuklamalar, adam kaçırmalar ve suikastlerin günlük yaşamın bir parçası haline geldiği İdlib’te, Türkiye’ye desteğindeki gruplar ile karşıt grupların süregiden güç mücadelesi bölgedeki mevcut dengesizliği daha da tehlikeli bir noktaya çekiyor.