DEVA kurucularından Ünsal: Kürtçe zorunlu ders olmazsa...

Ahmet Faruk Ünsal, Türkiye’de kendi anadilini konuşan Kürtlerin sayısının yüzde 20’lere kadar düştüğünü vurgulayarak, “Kürtçeyi zorunlu bir ders olarak okutmazsanız, seçmeli olsa bile Kürtçenin muhafaza edilmesi çok zor, neredeyse imkansız” dedi.

DEVA kurucularından Ünsal: Kürtçe zorunlu ders olmazsa...

Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022’de başladı.

Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022’ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazaki lehçelerinde dersler okutuluyor.

Partilerin yanı sıra kurum, kuruluş ve dernekler de orta okullardaki seçmeli dersler için “Kürtçeyi seçin” çağrısı yapıyor.

“Kürtçe zorunlu ders olmazsa muhafaza edilmesi çok zor”

Konu hakkında Rûdaw’a açıklamalrda bulunan eski AK Parti milletvekili ve Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi kurucularından Ahmet Faruk Ünsal, Şu an itibariyle Türkiye’deki Kürtlerin Kürtçe konuşma oranı yüzde 20. Bundan 100 sene önce yüzde 100’dü” dedi.

“Demek ki bütün hayatın Türkçe olarak geçtiği, yazılı metinlerin, anayasanın, bütün kuralların, hukukun resmi işlemlerin Türkçe olduğu bir yerde eğer Kürtçeyi zorunlu bir ders olarak okutmazsanız, seçmeli olsa bile Kürtçenin muhafaza edilmesi çok zor, neredeyse imkansız” diyen Ünsal, “O yüzden bugün maalesef Kürtlerin kendi anadilini evlerinde konuşma oranı yüzde 20’lere kadar düştü” ifadelerini kullandı.

Ünsal, “Mamafi devletin seçmeli Kürtçe meselesinde de işi son derece ciddiyetsiz ele aldığını ve hatta savsakladığını, bir anlamda da asimilasyonun bir sonucu olarak Kürtçenin seçmeli de olsa okutulmaması için elinden gelen engellemeyi yaptığını biliyoruz. Öğretmenlerin sayısının yetersiz olması, öğrencilerin yeterince ders seçmediği için okullarda programa erişememesi meselesi bir fiili durum olarak karşımızda” değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda çağrıda da bulunan Ahmet Faruk Ünsal, “Benim çağrım buradan Kürtçenin seçmeli ders olmaktan ziyade zorunlu ders olmasıdır. Ve mümkünse bir sonraki adım olarak da Kürtçenin eğitim dili olmasıdır” dedi.