'Devletsiz halklardan sineması en güçlü olan Kürt halkıdır'

Kürt sinemasının uzun bir geçmişe sahip olmadığını ifade eden yönetmen Selim Yıldız, “Ancak yine de devletsiz halklardan sineması en güçlü olan Kürt halkıdır” dedi.

'Devletsiz halklardan sineması en güçlü olan Kürt halkıdır'

21 Temmuz’da başlayan ve 25 Temmuz’a kadar devam eddecek olan festivale “Dialogue” filmi ile katılan yönetmen Selim Yıldız, belgesel filminin daha önce yurt dışında düzenlenen çeşitli film festivallerinde de gösterildiğini söyledi.

Yıldız, “Moskova Kürt Film Festivali doğrusu bir sürpriz oldu. Bu şartlarda böyle bir festivalin düzenlenmesi beni mutlu oldu. İlk kez bu vesile ile Moskova’ya geldim” dedi.

Festivalin renkli ve coşkulu başladığını, misafirlerin de aynı coşku ile katıldığını dile getiren Kürt yönetmen, Kürt film festivallerine katılanların sayısının da her yıl daha da arttığını, bunun da sevindirici olduğunu kaydetti.

 “Dialogue”un şu ana kadar 60 festivale katıldığını anlatan Yıldız, belgeselin konusunun kendi ailesi hakkında olduğunu anlattı.

Annesine, bundan 13 yıl önce evden ayrılan kardeşi ile görüştüreceğine dair söz verdiğini, bu sözü gerçekleştirmek için Rojava’da bulunan kardeşini görmeye gittiklerini, Kürdistan Bölgesi, Irak ve Rojava’ya zorlu bir yolculuk yaptıklarını ifade eden Yıldız, “İşte bu zorlu yolculuğu çektim. Gidip görmek zordu ancak ayrılmak da bir o kadar zordu. Biz geri döndük o yine savaşın içerisinde kaldı. Bu hikaye, Kürdistan gerçekliğinin hikayesidir” dedi.    

Belgesellerinde hayatın gerçeklerini yansıttığını ifade eden Yıldız, yaşadığı, hissetikleri ve düşündüklerini çekerek kendisini ifade etmeye çalıştığını belirtti.

Yıldız, Kürt sinemasına ilişkin ise, şu sözleri sarfetti:

“Kısaca söylemek gerekirse; dünyada devletsiz olan halklardan sineması en güçlü olan millet Kürt milletidir. Kürt sinemasının tarihi çok eski değil. 30 yıllık bir geçmişi varsa son 10 yılda çok iyi işler yapılıyor. Bela Tarr dünya çapında tanınmış bir yönetmendir. 16 yaşından beri sinema ile ilgileniyor ama biz 16 yaşımızda televizyonla tanıştık. Bilmediğimiz bir dili öğrendik zorla. Ama şimdi biz Kürt hikayelerini görüntü yolu ile dünyaya gösteriyoruz.”

Kürt sinemasının geleceği hakkında da görüşlerini dile getiren Selim Yıldız, “Kürtler dağınık bir millet, dağılmışız. Siyasilerimiz parçalı ama biz yönetmenlerin durumu onlardan daha iyi, biz bir aradayız. Neden, bu tür festivallerle bir araya gelip dayanışma içerisinde olabiliyoruz. Biz yönetmenler kendi aramızdaki sınırları kaldırmışız. Bu nedenle ümitlerim çok büyük” diye konuştu.

Yıldız, “Kürt dili piyasa ve pazar dili olursa Kürt sineması da endüstrileşebilir” yorumunu yaptı.

(Rudaw)