Diyarbakır Barosu'ndan zırhlı aracın çarpması sonucu ölen çocuğa ilişkin açıklama

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, dün akşam Şırnak’ın İdil ilçesinde bisikletiyle sokakta gezerken zırhlı aracın çarpması sonucu ölen 7 yaşındaki Miraç Miroğlu’na ilişkin yaptığı açıklamada “Adli ve idari makamların etkili ve ivedi soruşturma yürütülmesi hususunda sorumluluklarının gereğini yerine getirmesini belirtir, yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadesini kullandı.

Diyarbakır Barosu'ndan zırhlı aracın çarpması sonucu ölen çocuğa ilişkin açıklama

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle dendi:

“Şırnak ili, İdil ilçesine bağlı Turgut Özal Mahallesi'nde zırhlı aracın çarptığı 7 yaşındaki Mihraç Miroğlu yaşamını yitirmiştir. Mihraç Miroğlu’nun ailesine ve yakınlarına Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Zırhlı araçların kullanımından sorumlu resmi kuruluşlar ile kullanıcı kolluk personeli tarafından öngörülebilir risk ve ihlallere karşı önleyici tedbirlerin alınmadığı, özensiz ve keyfi davranıldığı yaşanan vakıaların oluş sıklığı ve şekli itibariyle anlaşılmaktadır.

Devletin güvenlik maksadını ‘güvenlik şovuna’ çevirerek çocukların yaşam ve oyun alanlarını zırhlı araçlarla doldurması çocukların gündelik yaşamı ile ruh sağlığını olumsuz etkilemekte yine bu durum çocukların şiddet ve korku ikliminde yaşamlarına neden olmaktadır.

Kolluğa ait zırhlı araçların kontrolsüz ve gereksiz kullanımı sonucu meydana gelen çocuk ölümlerine ilişkin yürütülen yargılamalar neticesinde failler cezasızlık zırhı ile korunmakta, bu durum ise kolluğu kontrolsüzlüğünü güçlendirmektedir. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, adli ve idari makamların etkili ve ivedi soruşturma yürütülmesi hususunda sorumluluklarının gereğini yerine getirmesini belirtir, yargılama sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”