Diyarbakır'da Mithras tapınağı bulundu

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Demirölçek Köyü yakınlarında bulunan ve Roma Dönemi'nde askeri üs olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi, Valilik, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesi'nin katkılarıyla 4 yıldır devam eden kazılar sonucu tarihe ışık tutacak gizemli \"Mithras\" dinine ait 1700 yıllık yer altı tapınağı bulundu.4 yıllık süre içinde, Romalı Hristiyanların 1500 yıllık ilk kilisesi, 1600 yıllık sınır garnizonu, 1500 yıllık yer altı sığınağı bulunmuştu.

Diyarbakır'da Mithras tapınağı bulundu

4 yıllık süre içinde, Romalı Hristiyanların 1500 yıllık ilk kilisesi, 1600 yıllık sınır garnizonu, 1500 yıllık yer altı sığınağı bulunmuştu.

60 dönümlük alanda 12 metre yükseklik ve 1200 metre uzluğunda sur kalıntısı, kilise, saray, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, konutlar, kaya mezarları, hamamlar, tahıl-silah depoları ve 54 su sarnıcı tespit edilen kalede, tarihe ışık tutacak gizemli "Mithras" dinine ait 1700 yıllık yer altı tapınağı bulundu.

Tapınağın Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırında tespit edilen ilk ve tek Mithras tapınağı olduğu belirtildi.

Hem güneş tanrısı hem de anlaşmayı temsil eden "Mithras" dini milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybettiği, Roma askerlerinin arasında yaygın bir din olduğu belirtildi.

Mithras gizem dini

Hint-İran kökenli olan tanrı Mithras "anlaşma ve dostluk" kavramlarının tanrısıdır, "aracılık eden" anlamına gelir. Mithras güneş tanrısıdır ve kültü güneş tapınımına dayanır. Ayrıca ışığın, savaşın, adaletin ve inancın da simgesidir. Milattan Sonra 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nda oldukça yaygınlaşmıştır.