Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan hayatını kaybetti

Diyarbakırlı Ermeni yazar, eserlerinde Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin zengin kültürünü anlatan usta kalem Mıgırdiç Margosyan hayata veda etti.

Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan hayatını kaybetti

Türkiye'deki Ermeni cemaatinin tanınmış isimlerinden ve aynı zamanda Evrensel gazetesi yazarı olan gazeteci-yazar Mıgırdiç Margosyan, 84 yaşında yaşamını yitirdi.

Kurucusu olduğu Aras Yayıncılık tarafından vefatı duyurulan Margosyan'ın, 7 Nisan Perşembe günü Kumkapı Patrikhane kilisesinde saat 14.00'te yapılacak törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığında toprağa verileceği öğrenildi.

Aras Yayıncılık'tan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Büyüğümüz, kurucumuz, ustamız, Ermenice edebiyatın taşradan yükselen son seslerinden, Hagop Mıntzuri’den el alıp ömrü vefa ettiğince hakkıyla taşıdığı edebi geleneğin son halkası, çok sevgili Mıgırdiç Margosyan’ı, Baron Mıgırdiç’imizi kaybettik. Çok üzgünüz."

Mıgırdiç Margosyan Kimdir?

23 Aralık 1938’de Diyarbakır'ın Hançepek Mahallesi'nde (Gâvur Mahallesi) doğan Margosyan, eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul'daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi'nde sürdürdü, sonra öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde tamamladı.

1966-72 yılları arasında Üsküdar Selamsız'daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi'nde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyat öğretmenliği ve okul müdürlüğü yaptı.

Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykulerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar) adıyla kitap haline getirildi (1984). Bu kitabıyla 1988 yılında Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Vakfı Edebiyat Ödülünü (Paris-Fransa) aldı. Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul'a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999'da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) izledi.

Gavur Mahallesi, Avesta Yayınları tarafindan Li Ba Me, Li Wan Deran adıyla Kürtçe olarak yayımlandı (1999). 2010 yılında Türkçe kaleme aldığı Kürdan adlı kitabı Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı.

Evrensel gazetesinde Kirveme Mektuplar adlı köşesinde yazılar yazdı ve bu makalelerinin bir bölümü Lis Basın-Yayın tarafından Kirveme Mektuplar adıyla 2006'da Diyarbakır'da yayımlandı.

Aynı gazetede yazdığı makalelerin bir bölümü Belge Yayınları tarafından Çengelliiğne adıyla yayımlandı (1999).