Doğu Kürdistan: Komele'den İran'a karşı silahlı mücadele kararı

Doğu'da İran'a karşı silahlı mücadele kararı

Doğu Kürdistan: Komele'den İran'a karşı silahlı mücadele kararı

İran Kürdistanı Emekçi Devrimciler Topluluğu (Komele), silahlı mücadele kararı alarak peşmergelerini Doğu Kürdistan sınırına yerleştirdi.

Doğu Kürdistan partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Demokrat Partisi - İran'dan (KDP-İ) sonra Komele de İran'a karşı silahlı mücadele kararı aldı.

Bu amaçla Komele peşmergeleri 26 yıl aradan sonra sınır hattında mevzi kazmaya başladı.

Komele komutanlarından Halil Fetahi, "Temel amacımız Doğu Kürdistanlı diğer örgütlerle ilişki kurmak. Örgütlerimizin kuruluş amaçları, dağlarda daha çok uygalanbilirdir” diye belirtti.

Komele peşmergelerinin namlularının İran güçlerine mesafesi 3 kilometreden daha az. Bazı peşmergeler ilk kez dağda mücadeleye katılıyor. Bu yüzden görev için önce eğitim görüyorlar. Kadın ve erkek peşmergeler aynı amaç için dağda bir araya geldi.

Hani İbrahim adlı kadın peşmerge, "Peşmerge, yani dağ. Buradan daha büyük bir güç aldık. En güzel tarafı da halkımıza, amaçlarımıza daha yakın olmamız” diye konuştu.

Komele, 1979 yılında mücadeleye başladığını duyurdu. 2012 yılında KDP-İ'yle ittifak yaptı. Şimdi de dağda birlikte hareket ediyorlar.

KDP-İ komutanlarından Rahim Menguri, "Silahlı mücadeleden yana olan bütün Doğu Kürdistanlı partilerden mutluyuz. Komele bir müttefiğimizdir. Dağlar bizi birbirimize daha çok yakınlaştırdı. Planlarımız eşgüdümlü” ifadelerini kullandı.

KDP ve KDP-İ 2015 baharında silahlı mücadeleye yeninden başlama kararı almıştı. Komele de bu iki partiyle beraber, dağlardaki yerini almış oldu.