DSG, Haseke'deki son durumu açıkladı: 300’ü silah bırakıp teslim oldu!

DSG, Haseke’deki Geweran Cezaevi’nde yaşanan çatışmalarda 8 IŞİD’linin öldürüldüğünü ve 300 örgüt üyesinin çetenin silah bırakarak teslim olduğunu bildirdi.

DSG,  Haseke'deki son durumu açıkladı: 300’ü silah bırakıp teslim oldu!

Rojava’nın Heseke kentinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Geweran Cezaevine yönelik geçtiğimiz Cuma akşamı başlatılan saldırının ardından yaşanan çatışmalar dördüncü gününde.

DSG ve İç Asayiş Güçleri, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteği ile çatışmaların yaşandığı bölgeye yoğun takviye yaparkan Geweran Hapishanesi ve çevresindeki mahalleler kuşatmaya alınmıştı.

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi, bugünden geçerli olmak üzere Heseke'de 7 gün sokağa çıkma yasağı ilan etmişti.

Cezaevi kuşatma altında

Dün 10 bin savaşçının katılımı ile operasyon düzenleneceğini bildiren DSG Basın İrtibat Merkezi, bugün de kuşatmaya alınan cezaevinde yaşanan son gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “teslim ol” çağrılarının ardından hapishanedeki bir koğuşta kalan 300 IŞİD’linin bu sabah saat 05.00 sıralarında silahlarını bırakarak teslim olduğu kaydedildi.

DSG, İç Güvenlik Güçleri ile birlikte Geweran Mahallesi’nde IŞİD hücrelerininin yakalanması için operasyonların sürdüğü bilgisini de paylaştı.

Açıklamada, “Bölgede sivillerin bulunması ve IŞİD’in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle son derece titizlikle yürütülen operasyonda bugün bir IŞİD hücresine baskın yapılmıştır. Hücrede bulunan çetelerin güçlerimize silahla karşılık vermesi üzerine çatışma başlamış ve hücrede bulunan 8 çete öldürülmüştür” denildi.

DSG ayrıca, çatışmada bir savaşçının da hayatını kaybettiğini bildirdi.

5 bin IŞİD’li bulunuyor

19 Ocak günü yaklaşık 100 IŞİD’linin Geweran’daki hapishaneye saldırması ile başlayan olayların ardından DSG Haseke’ye büyük bir takviye yaptı.

Cezaevleri İdaresi’nin verilerine göre, Rojava’daki hapishanelerde toplam IŞİD’li sayısı 12 bini buluyor. Geweran’daki hapishanedeki tutukluların sayısı ise 5 bin olarak tahmin ediliyor.

Bunlar arasında silahlı çatışmalara katılan ve 54 ayrı batılı etnik kökenden 800 savaşçı, başta Türkiye, Rusya, Kuzey Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden bin savaşçı ile Tunus ve Fas kökenliler başta olmak üzere Arap ülkelerinden bin 200 kişi yer alıyor. Ayrıca Irak’lı yaklaşık 4 bin ve aynı sayıda Suriyeli örgüt üyesi de olduğu belirtiliyor.