DSG: Suriye'deki ABD üslerine yönelik saldırıları İran destekli milisler gerçekleştiriyor

Uluslararası Koalisyon güçleri ve ABD ordusuna yönelik askeri ve lojistik takviyeler Suriye'nin kuzeydoğusundaki noktalara ulaşmaya devam ederken Uluslararası Koalisyon’un Suriye'deki en büyük üssü olan el-Ömer Petrol Sahası’nın bulunduğu askeri nokta söz konusu destekle eş zamanlı olarak roketlerle hedef alındı. Saldırıların İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı milislerin gerçekleştirdiği ileri sürülüyor.

DSG: Suriye'deki ABD üslerine yönelik saldırıları İran destekli milisler gerçekleştiriyor

El-Ömer Petrol Sahası yakınlarındaki Koniko Gaz Sahası da havan toplarıyla vuruldu. Suriye Demokratik Güçleri’nden (DSG) bir askeri kaynak, saldırıların arkasında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı milislerin olduğunu öne sürdü.

DSG Basın İrtibat Merkezi Sorumlusu Ferhat Şami, iki hafta içinde dört saldırının gerçekleştiğini ve DSG güçlerinin Uluslararası Koalisyon güçlerinin ve savaş uçaklarının desteğiyle saldırılarla mücadele ettiğini söyledi. Şami, “Güçlerimizden gelen ilk raporlar, saldırıların başarısız olduğunu ve hasar veya zayiatın olmadığını teyit ediyor” dedi. DSG’li yetkili ayrıca Koniko Gaz Sahası’nın eteklerine bir havan mermisinin düştüğü ancak herhangi bir yaralanmaya neden olmadığı bilgisini verdi.

İki roket mermisi üç gün önce Deyr ez Zor kırsalındaki el-Ömer Petrol Sahası yakınlarına düştü. Saldırıda ABD ordusundan ve DSG güçlerinden herhangi bir can veya mal kaybı meydana gelmedi. Geçtiğimiz çarşamba günü de Uluslararası Koalisyon üslerinde kurulu savunma sistemi, el-Ömer Petrol Sahası’na insansız hava aracıyla (İHA) yapılan saldırıyı önledi.

Suriye-Irak sınırında DMO’ya bağlı milislere ait bölgeleri ve noktaları hedef alan ABD güçlerine yönelik saldırıların sıklığının arttığı gözlemlendi. Şami, “İlk soruşturmalar, saldırının gelişigüzel ve çok uzak olmayan bir bölgeden yapıldığını gösteriyor” dedi. Saldırıların ardından DSG güçlerinin Uluslararası Koalisyon güçlerinin desteğiyle komşu bölgelerin tarandığı geniş çaplı bir güvenlik kampanyası başlattığını belirten Şami, “Deyr ez Zor'un kuzeydoğusundaki Hişam ilçesine komşu el-İzbe beldesini taradık ve saldırıya karışan şüphelileri aradık” diye konuştu.

Uluslararası Koalisyon güçleri, Kürdistan Bölgesi’ndeki üslerinden askeri teçhizat ve silah kutuları taşıyan 25 kamyonluk bir konvoyla Haseke’nin 40 kilometre kuzeyindeki Tel Baydar Üssü’ne askeri takviyede bulundu. Aynı üsse 20 Haziran’da, el-Velid Sınır Kapısı’ndan silah ve askeri mühimmat taşıyan 25 kamyonluk bir konvoy daha ulaşmıştı. ABD ordusu ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin ortak devriyeleri, Tel Baydar Üssü’nden yola çıkarak Suriye topraklarının bu bölgesindeki savaşan taraflar arasındaki temas noktalarını denetliyorlar. DSG ve Türk ordusuna bağlı muhalif gruplar arasında bölünmüş olan Tel Temr kasabasında haftalık devriyeler yapılırken askeri bir üste angajman hatlarını izleyen Rus askeri polisi ve Suriye rejimine bağlı düzenli güçler bulunuyor.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen DSG'li üst düzey resmi bir kaynak, DMO tarafından desteklenen milis grupların, ABD ordusu ve Uluslararası Koalisyon’un Suriye'de kullandığı üslere yönelik saldırılara dahil olduklarını vurguladı.

Söz konusu milislerin son birkaç gün içinde Deyr ez Zor'un batı ve doğu kırsalındaki askeri noktalarına ve karargahlarına kısa menzilli füzeler ve orta menzilli topçular konuşlandırılmaya başlandığını ifade eden kaynak, “Bu füzeler ve topçular, İran yanlısı grupların Deyr ez Zor'un doğu kırsalındaki El-Meyadin çölündeki ve Deyr ez Zor'un batı kırsalındaki Cebel el-Bişri'deki silah depolarından getirildi” ifadelerini kullandı.

Kaynağa göre bu silahlar, Deyr ez Zor’un doğusundaki Elbukemal kentinde ve kentin batısındaki el-Tabani kasabasında toplanırken, saldırılar İHA’lar ve orta menzilli topçularla düzenlendi. Deyr ez Zor'un batısı ve doğusunda, Fırat Nehri kıyısına yakın askeri noktalara konuşlandırılan topçuların, Nuceba Hareketi ve Fatimiyyun Tugayı’na ait olduğuna dikkati çeken kaynak, “Mühimmat ve fırlatıcıların yanı sıra kısa menzilli 120 mm katyuşa ve grad model roketler yerleştirildi” dedi.

Şarku’l Avsat