DSG'den Erdoğan'ın 'operasyon sinyali' açıklamalarına yanıt

Erdoğan’ın operasyon sinyali sonrasında açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), bölgedeki garantör güçlerin (ABD ve Rusya) konumunda stratejik bir değişiklik olmadığına işaret etti.

DSG'den Erdoğan'ın 'operasyon sinyali' açıklamalarına yanıt

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) basın ofisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rojava’ya yönelik yeni askeri operasyon sinyaline ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada DSG’nin Türkiye’nin tehditlerinin sahadaki karşılığını araştırdığı ve elde ettikleri bilgileri garantör ülkelerle paylaştıkları belirtildi.

ANHA’nın akardığına göre DSG’nin açıklaması şöyle:

“Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan garantör güçlerin stratejik konumlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Türk devletinin gündemi ısıtmak ve bölgenin istikrarını bozmak için yaptığı tehditlerin amacı DAİŞ’i yeniden canlandırmaktır.

Güçlerimiz Türk devletinin tehditlerini en ince ayrıntısına kadar araştırmakta ve elde ettiği bilgileri uluslararası garantör güçlerle paylaşmaktadır.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan, "Güney sınırlarımız boyunca 30 km derinlikte güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz. TSK, istihbarat, emniyet hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe yapılacak MGK'da bu hususta kararlarımızı alacağız. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır" demişti.

Ne olmuştu?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusuna (SMO) bağlı gruplar Ekim 2019'da Rojava’ya yönelik "Barış Pınarı" adıyla bir operasyon gerçekleştirdi.

Operasyon kapsamında Serêkaniyê ve Girê Spî ilçeleri Rojava Özerk Yönetimi'nden alındı.

ABD ve Türkiye’nin 17 Ekim’de Ankara’da yaptıkları görüşmede Rojava’da 120 saatlik ateşkes ilan edildi.

22 Ekim 2019'da Soçi'de bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rojava’daki operasyonun durdurulmasına yönelik ortak faaliyetleri öngören bir mutabakat zaptı imzaladı.

Buna göre;

“Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile Türkiye'nin milli güvenliğinin korunmasına,

Serekaniyê ve Girê Sipî’yi içine alan 32 kilometre derinlikteki bölgede mevcut statükonun muhafaza edilmesine,

Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızlarının sınır bölgelerine ikame edilerek, sınırın Rojava tarafında, DSG birliklerinin sınırdan 30 kilometre uzaklaştırılmasına,

Sınırların batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte, Kamışlo hariç diğer bölgelerde, Türk-Rus ortak devriyeleri başlatılmasına,

Minbiç ve Tel Rıfat'tan bütün YPG’lilerin silahlarıyla birlikte çıkarılmasına,

Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışılmasına,

Tarafların Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürmesine ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerinin desteklenmesine” karar verildi.