DSM'den Öcalan ve Suriye'de çözüm açıklaması

Demokratik Suriye Meclisi (DSM), PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla kamuoyuna ilettiği mesajına ilişkin açıklama yaptı

DSM'den Öcalan ve Suriye'de çözüm açıklaması

Demokratik Suriye Meclisi (DSM), PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla kamuoyuna ilettiği mesajına ilişkin açıklama yaptı.

8 yıl aradan sonra 2 Mayıs günü, ilk kez avukatları ile bir araya gelen Abdullah Öcalan avukatları aracılığı ile yazılı bir açıklama yaparak açlık grevleri ve Suriye’deki gelişmelere ilişkin düşüncelerini paylaşmıştı:

İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kapsamında Suriye’deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır.”

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) eşbaşkanı Riyaz Dırar, Öcalan’ın açıklamalarını BasNews’e değerlendirdi.

Hiçbir zaman diyalog yolunu kapatmadıklarını dile getiren Dırar, "Ancak siyasi çözüm, tüm tarafların çıkarlarını koruyacak bir anlayış gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

DSM eşbaşkanı, Öcalan’ın açıklamasının ‘rasyonel ve dengeli’ olduğunu belirterek, Öcalan’ın işaret ettiği taraflar -Türkiye ve Suriye rejimi- ile istişare içerisinde olunması gerektiğinin altını çizdi.

Öcalan’ın bahsettiği hususların özerk yönetiminin de gündeminde olduğunu ifade eden Dırar, Kuzey Suriye’de bahsedilen şekilde siyasi bir çözümün gerçekleştirilmesi halinde Suriye’de ölümlerin sonunun gelebileceğini dile getirdi.

“DSG, tüm taraflar ile barış içerisinde bir çözüme ulaşmak için yeterince çaba sarf etmiştir. Demokratik bir çerçevede meşru haklarının elde edilmesi için ısrarlı olmuştur” diyen DSM Eş Başkanı Dırar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz şiddette dayalı bir dili tasvip etmiyoruz. Ancak teröristlere karşı mücadelemizi sürdürüreceğiz.”