ENKS: Rojava’yı Kürtlerden almak istiyorlar

Rojava’nın Kamışlo kentinde dört gündür süren çatışmaları “Kürt-Arap savaşı” olarak nitelendiren ENKS Başkanı Siud Mela, “Rejimin Rojava’yı Kürtlerin elinden almak ve bölgenin huzurunu bozmak gibi amacı var” dedi.

ENKS: Rojava’yı Kürtlerden almak istiyorlar

K24’e konuşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanı Siud Mela, Rojava’nın Kamışlo kentinde Şam rejimine bağlı Ulusal Savunma Güçleri ile Özerk Yönetim’e bağlı Asayiş güçleri arasında devam eden gerginliği ve çatışmaları değerlendirdi.

Rojava’nın Kürtlerin elinden alınmak istediğine dikkat çeken Siud Mela, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Kamışlo’da Kürtlerle Arapların savaşı yaşanıyor. Asayiş güçleri Kürtlerden, rejime bağlı Ulusal Savunma Güçlerinin (Nizam güçleri) tamamı Araplardan oluşuyor.  Her ne kadar bunların doğrudan rejime göre hareket etmediği söylense de bu milisler Esad’ın destek verdiği Arap zenginleri tarafından oluşturuldu. Bunların parası ve silahları rejim tarafından sağlanıyor. Bunların Rojava’yı Kürtlerin elinden almak ve bölgenin huzurunu bozmak gibi amacı var. Çünkü Rojava Suriye geneline göre biraz daha istikrara kavuşmuştur. Dolayısıyla bu huzuru bozmak istiyorlar.”

Esad rejiminin Kamışlo’da Kürt - Arap savaşını çıkararak kargaşadan faydalanmak istediğini ve Rojava’nın genelini kontrol etmeyi planladığını vurgulayan Mela, “10 yıl önce Suriye’de çıkan savaşın aynısını şimdi de Rojava’da çıkarmak istiyorlar. Dünya kamuoyuna Kürtleri terörize ederek, barış taleplerini geri çevirmek istiyorlar. Ama biz, Kürtler ile Araplar arasında bir savaşın çıkmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Dört gündür Kamışlo kentinde devam eden çatışmaların Esad rejimi tarafından çıkartıldığını söyleyen Mela, “Çünkü Esad bütün Rojava’yı kontrol etmek istiyor ve bunun için de elinden geleni yapıyor. Bu rejim eskisi gibidir, yani artık kimseyi kabul etmiyor. Rusya ve İran’dan da destek alıyor. Buradaki çatışma Rusya’nın haberi olmadan çıkmaz. Rusya da Kürtlerin zayıflanmasını istiyor. Önce çatışmaların çıkmasına ses çıkarılmıyor, ardından da Kürtlerin alanını daraltarak barışıyormuş gibi araya giriyor” dedi.

"Kürt Diyaloğu Yeniden Başlamalı" 

ENKS ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki Kürt diyaloğunun başarılı olamaması durumunda Beşar Esad’ın Rojava isteğinin gerçekleşebileceğini ifade eden Mela, “ENKS ile PYNK arasındaki diyalog kesinlikle başarılı olmalı. Dünyanın tanıyacağı Rojava statüsünü elde edene kadar Kürtler kenetlenmeli.  Daha sonra herkes kendi partisinde kalsın. Önceliğimiz Rojava’nın rejimden korunması olmalı. Yoksa Esad’ın Rojava’nın tamamını kontrol etme arzusu gerçekleşecektir. Halkımız, Kürtlerin birlik olmasını istiyor. Hem Rojava hem de Suriye için önümüzdeki süreçlerin başarılı geçmesi gerekiyor. Bundan dolayı Kürt diyaloğu bir an evvel yeniden başlamalı” ifadelerini kullandı.     

K24