ENKS'den Türkiye'nin Suriyeli mültecileri geri gönderme planına ilişkin açıklama

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriyeli mültecileri gönderme planının genel demografiyi özellikle de Efrin bölgesinin demografisini değitirmeyi amaçladığını belirtti.

ENKS'den Türkiye'nin Suriyeli mültecileri geri gönderme planına ilişkin açıklama

Türkiye’nin Suriyeli mültecileri geri gönderme planına ilişkin bir açıklama yayımlayan ENKS şunları dile getirdi: “Türkiye Suriyeli mültecilerin geri dönmeleri için “Gönüllü Dönüş” isimli projeyi paylaştı. Bu temelde Türkiye milyonlarca Suriyeli mülteciyi Ezaz’dan Sere Kaniyê kadar olan bölgede oluşturacağı 13 toplu konuta yerleştirmeyi düşünüyor.”

ENKS açıklamasında, Türkiye’nin bu projeyi TBMM genel seçimlerinin yaklaşması nedeniyle bu süreçte açıklamasının, Suriyeli mültecilerin kendi asıl coğrafyalarına değil de belirlenen yerlere gönderilmesi halinde bölgede demografinin ciddi anlamda değişeceğine dikkat çekerek özellikle Efrin bölgesinin bu demografik değişimden çok fazla etkileneceğini dile getirdi.

ENKS açıklamasının devamında, bütün Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmelerinde hemfikir olduklarını ama demografik değişimi esas alan operasyonları kabul etmediklerini ifade etti.

ENKS, Birleşmiş Milletler 2254 uluslararası yasasına dikkat çekerek, yapılacak operasyonun Suriye halkı içerisinde yeni problemlere yol açacağına vurgu yaptı.

ENKS açıklamasının sonunda şu hususlara değindi: “Türkiye’nin bu projeye ilişkin yaklaşımını düzeltmesini bekliyoruz. ilgili devletlerin de Suriye konusundaki tavırlarını daha belirgin hale getirmelerini bekliyoruz. Ayrıca Suriye krizinin bir an önce çözülmesi için acele etmelerini ümit ediyoruz. Özellikle dönecek mültecilerin kendi asıl topraklarına dönmelerini sağlama konusunda dayatıcı olmaları gerekiyor.”