Erbil, İran'a karşı hava savunma sistemi talep ediyor

Bağdat, Irak’a yönelik İran saldırısını kınadı. Erbil, saldırıları caydırmak için bir savunma sistemi kurmak için çağrıda bulundu.

Erbil, İran'a karşı hava savunma sistemi talep ediyor

İran’ın son günlerde Kürdistan bölgesini bombalamasına ilişkin dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani’nin danışmanı Mesud Haydar, uluslararası topluma Kürdistan bölgesine ve Irak’ın diğer bölgelerinne hava savunma sistemi sağlama çağrısı yaptı.

Haydar, yaptığı açıklamada “Füze ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) saldırıları Irak devletinin egemenliğinin ihlalidir ve Kürdistan’daki sivillerin hayatını tehlikeye atmaktadır. Kınamalar, bunun tekrarlanmasını engellemiyor. Uluslararası toplum yardım etmeli ve bu saldırıları caydırmak için Erbil ve Bağdat’a bir hava savunma sistemi satmalıdır. Füzeler kınamalarla değil, füzelerle caydırılır” dedi.

21 Kasım’da Kürdistan Bölgesel Hükümeti, İran’ın bölgede füze ve SİHA’lar ile gerçekleştirdiği yeni saldırıları sert ifadelerle kınayan bir bildiri yayınladı. Bildiride, “Irak’ın ve  Kürdistan bölgesinin egemenliğini etkileyen İran ihlallerinin sürmesi hukuksuzdur. Uluslararası normların ve iyi komşuluk ilişkilerinin açık bir ihlalidir” ifadelerine yer verilirken, bölgesel hükümet de İran’a ‘Kürdistan bölgesine yönelik bu hamleyi durdurması’ çağrısında bulundu.

Irak Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada İran’ın Kürdistan bölgesindeki İranlı Kürt muhalif partilerin mevzilerini hedef alan bombardımanını ‘sert bir dille’ kınarken, ülkesinin ‘hesaplaşma meydanına’ dönüşmesini kabul etmediğini vurguladı. Bakanlık, şiddetle hiçbir şekilde istikrar sağlanamayacağının altı çizildi.

Aynı şekilde Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Irak topraklarına yönelik füze saldırılarının bir ‘felakete’ neden olabileceği konusunda uyardı. UNAMI, Irak topraklarına yönelik tekrarlanan tüm saldırıların ve ihlallerin durdurulması çağrısında bulundu. Geçen pazar gecesi İran,  Kürdistanı bölgesinde konuşlanmış İranlı Kürt muhalif grupları hedef alan yeni saldırılar başlattı. Saldırıda, bu gruplara mensup 1 üye hayatını kaybetti. Saldırıdan yaklaşık bir hafta önce de Tahran’ın İran’ın tanık olduğu gösterileri kışkırtmakla suçladığı bu gruplara yönelik benzer saldırılar düzenlenmişti. Kürdistanı bölgesindeki terörle mücadele birimleri, “İran Devrim Muhafızları, bir kez daha İranlı Kürt partilerini hedef aldı” diyerek, gece yarısı başlatılan saldırıların bilançosuna dair bilgi vermedi. Kaynaklar, geçen pazar akşamı Başbakan Muhammed es-Sudani hükümetinin, son iki gündür İran ve Türkiye’nin Kürdistan bölgesindeki alanları bombalamasına sessiz kaldığını söyledi. Kaynaklara göre hükümet, Kürt partileri ile Batılı örgüt ve ülkeler tarafından düzenlenen bombalı saldırılar hakkında da kınayıcı açıklamalar yaptı. Bazı gözlemciler, hükümeti oluşturan ve bazı üyeleri Tahran’la müttefik olan (Şii) Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin, (kendi topraklarında bulunan İranlı Kürt partileriyle sert ve ciddi bir şekilde ilgilenmek için) Kürdistan bölgesine baskı yapmak amacıyla Başbakanı, İran’ın saldırılarını kınamamaya zorluyor olabileceğini belirtti. Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), “İran’a düşman ayrılıkçı terörist gruplar’ olarak nitelendirdiği ‘mevzi ve komplo merkezlerine’ füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenledi” ifade etti.

DMO yaptığı açıklamada Jezhnekan, Zargiz ve Köysancak’taki kampları hedef aldığını belirterek, ABD ve müttefiklerine atıfla küresel unsurlardan destek almakla suçladığı taraflar arasında kayıplar yaşandığını söyledi.  İngiltere'nin Erbil Konsolosluğu, ‘İran saldırganlığı’ olarak nitelendirdiği olaya karşı bölgesel yönetimle dayanışma içinde olduğunu duyurdu. Birleşik ingiltere'nin Erbil Konsolosu, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada “Kürdistan halkı, bir kez daha Devrim Muhafızları’nın füze ve İHA saldırılarıyla karşı karşıya” dedi.

Konsolos ayrıca, “Eylül ayından bu yana bu saldırılar çerçevesinde en az 12 kişi öldü, çok daha fazlası yaralandı ve yerinden edildi. İngiltere, bu saldırı karşısında Kürdistan’ın yanında yer alıyor” dedi. İran Dışişleri Bakanlığı ise Bağdat’ı ve Kürdistan bölgesini, Irak topraklarında bulunan İranlı muhalif partileri caydıramamakla sorumlu tuttu. İran merkezli ‘Tesnim’ haber ajansının aktardığına göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, düzenlediği bir basın toplantısında “İran, Irak topraklarından İslam Cumhuriyeti'nin güvenliğine yönelik bir tehdit olmamasını ve Irak topraklarının İran'a karşı bir tehdit noktası olarak kullanılmamasını umuyor” ifadelerini kullandı. Kenani ayrıca, “Irak hükümeti ve  Kürdistan bölgesi yetkililerinin uluslararası sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyorduk. Ancak Irak hükümet yetkililerinden ve Kürdistan bölgesi yetkililerinden defalarca aldığımız sözlere rağmen maalesef bunu yapmadılar” dedi.

Şarkul Avsat