Erdoğan ile Netanyahu 'yeni bir dönem' konusunda anlaştı

İsrail’de seçimleri kazanarak hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile perşembe günü yaklaşık 12 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan ile Netanyahu 'yeni bir dönem' konusunda anlaştı

İki lider en son İsrail’in 2010 yılında Gazze'de Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırının ardından telefon görüşmesi yapmıştı. 2013'te Netanyahu Erdoğan’ı arayıp 9 Türk vatandaşının öldürülmesiyle sonuçlanan Mavi Marmara saldırısından dolayı özür dilemişti.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Erdoğan ve Netanyahu’nun ‘iki ülke arasında yeni bir ilişkiler dönemi kurmak için iş birliği yapmayı kabul ettikleri’ belirtildi.

 Erdoğan, Netanyahu'nun seçim zaferini bir kez daha zaferini kutladı ve birkaç gün önce Batı Şeria'nın kuzeyindeki Ariel yerleşim yeri yakınlarında bir Filistinli tarafından yapılan 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda İsraillilerin hayatını kaybetmesinden dolayı "başsağlığı" diledi.

Netanyahu, birkaç gün önce İstanbul'da yaşanan bombalı saldırı nedeniyle Türkiye’ye taziyelerini iletti. Söz konusu bombalı saldırıda en az 6 kişi öldü ve 81 kişi yaralandı.

Erdoğan, 1 Kasım'da İsrail seçimlerini kazanmasından dolayı daha önce Netanyahu'yu tebrik etmiş ve “Yeni hükümetin bölgemize barış ve istikrar getirecek şekilde ülkeler arasındaki iş birliğini her alanda sürdüreceğine inanıyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahu ve Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri önemli ölçüde geliştirmek de dahil olmak üzere, Türkiye ile İsrail arasında ‘ilişkilerde yeni bir dönem kurmak için birlikte çalışma’ konusunda anlaştılar.

Türkiye-İsrail ilişkileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Netanyahu liderliğindeki hükümetlerin Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirmesinden sonra gerginleşti. Ankara, Mayıs 2018'de büyükelçisini geri çekti ve İsrail elçisini sınır dışı etti. İsrail, Türk konsolosunu ülkesine iade ederek buna karşılık verdi. Ancak bu yıl 17 Ağustos'ta iki taraf diplomatik ilişkilerini en üst düzeye çıkarmaya ve karşılıklı olarak büyükelçiler atamaya karar vermesi ilişkilerin gelişme sürecinde bir başka kilometre taşını temsil etti.

İsrail hükümetinin Tel Aviv'in Ankara Büyükelçisi Irit Lilian'ın atanmasını onaylamasından bir ay sonra geçtiğimiz hafta Türkiye, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak görev yapan Şakir Özkan Turunlar'ı cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile İsrail büyükelçisi olarak atadı. /Şarkul Avsat