Erol Mütercimler: Irak-Suriye Kürdistanı birleştirilir, yukarıda Türkiye ve İran kalır

Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Erol Mütercimler, Türkiye ile Rusya arasında Kuzey Suriye üzerinde varılan Soçi anlaşmasını yorumladı.

Erol Mütercimler: Irak-Suriye Kürdistanı birleştirilir, yukarıda Türkiye ve İran kalır

Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Erol Mütercimler, Türkiye ile Rusya arasında Kuzey Suriye üzerinde varılan Soçi anlaşmasını yorumladı.

Mütercimler, "Eğer Türkiye'nin çıkarları söz konusuysa, inanıyorum ki Tayyip Bey aradaki merhaleleri aşarak - MİT, Dışişleri zaten görüşüyor - 'tamam ülkemin çıkarları bu, bağrıma taş basarım içimden kan gidiyor, kızılcık şerbeti içtim' der masaya oturur. Buna yakışan odur. Ben son adımda mecburen buna gidileceğini düşünüyorum. Rusya ile ABD ile yapılan bu mutabakatlardan sonra mecbur" ifadelerini kullandı.

Meltem TV'de yayınlanan 'Akıl Oyunu'nda konuşan Mütercimler'in açıklamalarının satır başları şöyle:

"Anlaşmalara baktığında, 'Türkiye'nin, TSK'nin gelmiş olduğu nokta muhafaza edilecek' diyor. Terör tehdidi kalktığında Türkiye oradan çekilecek. Çekilmezse işgalci pozisyonuna düşecek ama öyle bir niyeti yok. 

Beşar Esad'la masaya oturmak gerektiğinde yumuşaması gereken Tayyip Bey olacaktır. Rusya, Esad'a zaten 'otur' dediğinde oturacaktır masaya. Bu Moskova'nın aklı. Sekizinci madde çok kritik. 'Mültecilerin gönüllü ve güvenli dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır' diyor. Diyor ki, 'Türkiye sen mültecileri zorlamayla, polis gücüyle oraya getiremezsin' diyor. 'Getirdiğin anda, uluslararası arenada suçlanacaksın, uluslararası hukukta yargılanırsın' deniyor.

Türkiye'nin pozisyonu son derece hassas. 

Irak Anayasası'nı yazdılar ve ne yaptılar. Irak'ın kuzeyinde bir Kürt bölgesi, Kürt devleti kurdurdular. 195 bin kişilik ordu yaratıldı. Tüm mekanizmalar kuruldu. Bağdat'ın Irak'ın kuzeyinde hükmü kalmadı.

Eğer yeni yazılacak (Suriye) anayasasında, Irak'taki bu yapılanmaya benzer bir olgunun oldurulacağı yazılacak olursa o zaman burada da bir Kürdistan kuruluyor. Irak-Suriye Kürdistanı birleştirilir, yukarıda Türkiye ve İran kalır. Yarın öbür gün buraya bir şey atlanır. 

IŞİD hala yaşıyor. İdlib niye diyoruz? Burada 2.5 milyona yakın insan yaşıyor. Buraya yapılacak bir operasyonda bu nüfus nereye akmaya çalışacak? Türkiye'ye akmaya çalışacak. Bunu engellemek zorunda Türkiye ve bir tek seçeneği var: Suriye ile diyalog haline geçmek zorunda. Suriye'yi yok sayarak, reddederek artık bundan sonra yapamazsınız. Geçmişte büyük stratejik yanlışlıkları yaptık. 

Suriye Kürtleri ile Irak Kürtleri arasında çok önemli bir fark var. Suriye'deki Kürtler homojendir. Kurmançtır. Türkiye'deki Kürtlerin büyük kısmı da Kurmançtır. Irak'ta Kurmançler ve Soraniler var. Talabani ve Barzani'nin uzlaşamama sebebi de budur."