Ertuğrul Kürkçü’den ikinci tur için ‘Kürt oyları’ uyarısı!

İkinci tur için Kürt oyları uyarısında bulunan Ertuğrul Kürkçü, “Milliyetçilik gazına bastığınız zaman imkansız bir strateji takip etmiş olursunuz. Bir yandan henüz tamamı sandıklara yansımış olmayan bir Kürt oyunu ikinci defa düşünürken hiç [sandığa] gitmemeye sevk edebilirsiniz. Ya da onları tam tersine oylarında serbest bırakırsınız” dedi

Ertuğrul Kürkçü’den ikinci tur için ‘Kürt oyları’ uyarısı!

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, katıldığı bir programda 14 Mayıs’a ilişkin yaptığı değerlendirmeleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk tur seçimlerinde Diyarbakır ve İzmir’de aldığı oyları karşılaştıran Kürkçü, “İzmir, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığında Diyarbakır'dan geride kalmışsa daha Kürtlerle ne alıp veremeyeceğiniz olabilir?” diye sordu?

“Kürt karşıtlığına dönüşür”

“Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt karşıtı bir strateji izleyeceğini düşünmüyorum” diyen Kürkçü, “Milliyetçi bir dili yükseltecektir. Netice olarak yükselen milliyetçilik ister istemez aşağılara indiğinde Kürt karşıtlığına dönüşür” ifadelerini kullandı.

Kürt oyları uyarısı

“Milliyetçilik gazına” basılması durumunda Kürt seçmenin tercihlerinin değişebileceğine dikkat çeken Kürkçü, şunları kaydetti:

“Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt karşıtı bir strateji izleyeceğini düşünmüyorum. Milliyetçi bir dili yükseltecektir. Netice olarak yükselen milliyetçilik ister istemez aşağılara indiğinde Kürt karşıtlığına dönüşür. O nedenle milliyetçilik gazına bastığınız zaman imkansız bir strateji takip etmiş olursunuz. Bir yandan henüz tamamı sandıklara yansımış olmayan bir Kürt oyunu ikinci defa düşünürken hiç [sandığa] gitmemeye sevk edebilirsiniz. Ya da onları tam tersine oylarında serbest bırakırsınız.

“İzmir, Diyarbakır'dan geride kalmışsa daha Kürtlerle ne alıp veremeyeceğiniz olabilir”

Bir yeni dönemin ikliminde kendilerinin de nefes alıp verebileceklerine dair bir taahhütte bulunmanız gerekmez. Havayı, rüzgarı estirmeniz kafidir. Onlar bunu anlıyorlar. O yüzden zaten birinci turda Diyarbakır'da Izmir'dekinden daha yüksek oranda Kemal Kılıçdaroğlu'na oy çıktı. O cenahın kendisine bunu sorması gerekir. İzmir, Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığında Diyarbakır'dan geride kalmışsa daha Kürtlerle ne alıp veremeyeceğiniz olabilir.

“Sizin bir Türk meseleniz var, onu çözmeniz gerekir”

Sizin bir Türk meseleniz var, onu çözmeniz gerekir. Onu çözünüz, onu çözmek ancak sizi iktidara, halka, çoğunluğa yanaştırabilir ve halk buna kapıyı kapatmış değil. Kürt meselesinin demokratik ve barışçı yollardan çözülüp çözülemeyeceği sorusundaki bütün anketlere yüzde 60'tan fazla Türkiye'de "demokratik ve barışçı yollardan çözülür" yanıtı 2011'den beri çıkmaya devam ediyor, en son 2022'de yapılan kamuoyu yoklamalarında da sonuç buydu.

“Yapacağınız şey milliyetçilik iklimini coşturmak değil”

Dolayısıyla sizin bu konuda yapacağınız şey milliyetçilik iklimini coşturmak, sizin de ona katılmanız değil, demokratizmi teşvik etmektir.”