''Ey Reqîb' PKK marşıdır" denilerek suç unsuru sayıldı

''Ey Reqîb' PKK marşıdır" denilerek suç unsuru sayıldı

Diyarbakır'da mahkeme, Kürt yazar Hasip Yanlıç hakkında, Kürt ulusal marşı 'Ey Reqîb'i öğrettiği gerekçesiyle tutuklama kararı verdi. 

PKK'nin kuruluşundan 40 yıl önce yazılmış olan Kürt ulusal marşı 'Ey Reqîb'in örgüt marşı olduğu iddia edilerek, öğretilmesi tutuklama gerekçesi yapıldı.

Kürt PEN ve Yazarlar Derneği üyesi Hasip Yanlıç ile gazeteci Mehmet Çakmakçı, 4 Temmuz'da Diyarbakır'da gözaltına alındılar. DÜn akşam saatlerinde mahkeme kararıyla tutuklandılar. Yanlıç ve Çakmak, BDP'nin siyaset akademisinde çalıştıkları gerekçesiyle örgüt üyeliği ile suçlandılar.

Mahkemenin Yanlıç hakkındaki kararında, 'Ey Reqîb' marşı PKK marşı gibi gösterildi ve tutuklama gerekçesi sayıldı. Makheme kararında "Hasip Yanlıç her ne kadar kabul etmese de bir telefon görüşmesinde 'sözde örgüt marşını öğreteceğini...' söylemiştir" şeklinde yazıldı.

Ey Reqîb 1938 yılında yazıldı

Ulusal marş 'Ey Reqîb'in sözleri 1938 yılında Kürt şair Yunis Dildar tarafından cezaevinde yazıldı. 1946 yılında kurulan Kurdistan Cumhuriyeti 'Ey Reqîb'i Cumhuriyetin ve Kürt halkının ulusal marşı olarak kabul etti. 1992 yılında Hewlêr'de Kürdistan Parlamentosunun açılışında 'Ey Reqîb' ulusal marş olarak okundu.