Finlandiya basını: Polis ülkede Kuran yakılmasına izin vermeyecek

Finlandiya polisinin kamuya açık alanlarda Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılmasına izin vermeyeceği bildirildi.

Finlandiya basını: Polis ülkede Kuran yakılmasına izin vermeyecek

Finlandiya polisi, kamuya açık alanlarda Kuran-ı Kerim gibi kutsal kitapların yakılmasına izin vermeyeceğini bildirdi.

AA’nın Finlandiya basınından aktardığına göre Finlandiya Ulusal Polis Kurulu, kutsal kitapların yakılmasını ‘cezalandırılabilir suç’ olarak değerlendirecek.

Buna göre, kutsal kitapların saygısızlığa uğraması da benzer şekilde ele alınacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Finlandiya Emniyet Görevlisi Vesa Pihajoki, şunları dedi: “Kuran’ın yakılması planlanmış olsaydı polis, gösteriyi düzenleyen kişiye izin verilmeyeceğini önceden bildirirdi. Ayrıca söz konusu faaliyet bir gösteri sırasında veya polisin dikkatini çeken başka bir durumda gerçekleşirse, polis müdahale edecektir.”

Haberde, Finlandiya hukukunun diğer İskandinav ülkelerinin aksine ‘dini barışı koruduğu’ ve ihlalinin cezalandırılabileceği bilgisine yer verildi.

Ne olmuştu?

Danimarkalı ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Paludan, Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmıştı. İsveç basınına konuşan Paludan, 'pişman olmadığını' söylemiş ve şu açıklamalarda bulunmuştu: "Bunu yaptım çünkü önemli siyasi sebepler olduğunu düşünüyorum. Bu kadar çok insanın beni ölümle tehdit etmesine üzülüyorum."

Olayın ardından İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında NATO görüşmeleri askıya alınmıştı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair olumlu sinyal vermiş ve İsveç ile yaşanan gerilime atıfta bulunarak, “Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti.