Fırat'ın Doğusu'na yönelik harekat hazırlığı: Devasa yığınak yapılıyor

Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat’ın doğusuna devasa bir yığınak yaptığına işaret ederek, yakın zamanda Fırat’ın doğusuna yönelik güçlü bir sınır ötesi harekatın işaretlerinin görülmeye başlandığına dikkat çekti.

Fırat'ın Doğusu'na yönelik harekat hazırlığı: Devasa yığınak yapılıyor

Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat’ın doğusuna devasa bir yığınak yaptığına işaret ederek, yakın zamanda Fırat’ın doğusuna yönelik güçlü bir sınır ötesi harekatın işaretlerinin görülmeye başlandığına dikkat çekti.

RUSYA’dan satın alınan hava savunma sistemi S-400’ün ilk parçalarının Türkiye’ye gelmesi beklenirken, Rusya merkezli askeri stratejik düşünce kuruluşları, Tver’deki askeri üste iki büyük uçağa yüklemelerin tamamlandığını iddia etti. Bu uçakların Türkiye’den gelecek talimata göre her an havalanacak durumda hazır bekledikleri hatta Türkiye’ye ulaşmış olabilecekleri öne sürüldü.

Hürriyet'te yer alan haberde, Ankara’da bir yandan S-400’lerin nereye konuşlanacağına dair farklı senaryolar konuşulurken diğer yandan hafta başından bu yana Suriye’de Fırat’ın doğusuna denk gelen sınır hattındaki yoğun askeri hareketliliği S-400’lerle ilişkilendirilen yorumların artmasının da dikkat çektiğine yer verildi.

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar'ın, “Fırat’ın doğusuna yönelik son derece güçlü harekât emareleri mevcut. Bu devasa yığınak sınır ötesi bir etkiye dönüşürse, bu bütün denklemleri derinden etkileyebilecek gelişmelere neden olabilir. Hareketlilik ciddi bir kararlılık taşıyor” şeklindeki görüşlerine yer verilen haberde, hareketliliğin S-400 ile aynı zamana denk gelmesine dikkat çekildi.

Haberde, Ağar'ın S-400'ler ile ilgili olarak şu tesbitine de yer verildi: “S-400’leri sadece fırlatılacak füze olarak görmemek lazım. Sistem radarının kapsayacağı alanı düşünün. Dolayısıyla Suriye ve Doğu Akdeniz gibi alanlarda Türkiye’nin çıkarlarına ters düşen hareketlilikler de rahatlıkla tespit edilebilir”

Türkiye'de ise, son süreçte siyasal etkinliği hususunda çok ciddi darbeler yiyen ve en son İstanbul seçimlerindeki hezimetin ardından liderliği tartışılmaya başlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tartışmalara son vermek için çılgın girişimlere başlayabileceği konuşuluyor.

Suriye'nin Doğusu'na yönelik bir askeri harekat konusunda ilgili birimlere son hazırlıkların yapılması hususunda talimatlar verildiği iddia edilirken, Doğu Akdeniz'de de tüm dünyanın itirazları kulak arkası edilerek sondaj gemilerinin faaliyetleri sürdürülüyor.

Planlama ve hazırlıklar tamam

Şanlıurfa’nın sınır hattında Suruç, Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerine, aralarında tankların da bulunduğu yoğun askeri sevkıyat yapılması başkent kulislerinde “Fırat’ın doğusuna olası bir kara harekâtına hazırlık” değerlendirmelerine neden oluyor.

Resmi güvenlik kaynakları ise hareketlilikle ilgili soruya, “Fırat’ın doğusuna planlama ve hazırlıkların tamamlandığı en üst düzeyde aylardır söyleniyor. Ancak son sevkıyat ikmal ve değişim maksatlı olabilir” yanıtını vermekle yetiniyor.

Şanlıurfa'dan sınıra askeri sevkiyat

Askeri yığınak faaliyet kapsamındaki son gelişme, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığından hareket eden askeri bir konvoyun bir bölümü PYD kontrolünde olan Batı Kürdistan'ın Girê Spî kentine sınırı olan Akçakale ilçesine gelmesiydi. 

Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığından çıkan 40 araçlık tank, obüs ve mühimmat konvoyu geniş güvenlik önlemleri altında Akçakale ilçesine ulaşarak burada 3. Hudut Alay Komutanlığına alındı.