Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyonuna karşı diplomatik temaslarını hızlandırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyonuna karşı diplomatik temaslarını hızlandırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyonuna karşı diplomatik temaslarını hızlandırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyonuna karşı diplomatik temaslarını hızlandırdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ı arayarak, “Bu operasyon derhal durdurulmalı” diyen Macron, Türkiye'ye AB yaptırımlarını görüşmek üzere Almanya Başbakanı Merkel ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’la bir araya geliyor.

Macron, Cuma gecesi ABD Başkanı Donald Trump'ı arayarak, Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyonu görüştü.

Operasyonu “bir saldırı” olarak niteleyen Macron, görüşmede öncelikle DAİŞ’in yeniden faaliyete geçmesinin engellenmesinin birinci hedef olduğunu söyledi.

Elysee Sarayı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer veildi.

“Cumhurbaşkanı, 11 Ekim Cuma günü, ABD Başkanı Sayın Donald Trump’la kuzeydoğu Suriye'deki Türk saldırısı hakkında görüştü. Öncelikle bölgedeki DAİŞ’in yeniden dirilmesini önlemek, bizimle birlikte teröristlere karşı savaşanları desteklemek ve sivil nüfusu korumak için gereken ihtiyacı vurguladı. Bu amaçla, Cumhurbaşkanı, Türkiye saldırısını en kısa zamanda durdurma gereğini hatırlattı. Ortak kaygıları paylaşan Fransa ve ABD önümüzdeki günlerde yakından koordine olmaya devam edecek.”

MERKEL VE TUSK’LA GÖRÜŞECEK

Merkel ve Macron, Pazartesi günü Fransa'nın Toulouse kentinde toplanacak Fransa-Almanya ortak Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Elysee Sarayı'nda bir araya gelecek. İki lider, Elysee Sarayı'nda akşam yemeğinin ardından ortak basın toplantısı yapacak.

Macron, Pazartesi günü de öğle yemeğinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’la biraraya gelecek. Görüşme basına kapalı gerçekleşecek. Donald Tusk, Erdoğan'ın “Avrupa'nın operasyonu işgal olarak değerlendirmesi durumunda, 3.6 milyon göçmene kapıları açarız” sözlerinin ardından, “Avrupa, göçmenlerin bir silah ve kendisine karşı bir şantaj olarak kullanılmasına izin vermeyecek” demişti.

Fransa'nın AB'den Sorumlu Bakanı Amelie de Montchalin da, “Brüksel'de toplanacak AB zirvesinde, Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusu masaya gelecek” ifadelerini kullanmıştı. AB zirvesi, Brexit gündemiyle 17-18 Ekim'de Brüksel'de toplanıyor.