Fransa Cumhurbaşkanını seçiyor

Fransa Cumhurbaşkanını seçiyor

 

Fransız seçmenler, bugün merkez sağın adayı Emmanuel Macron ile aşırı sağın adayı Marine Le Pen arasında tercihini yapacak.

Sandıklar Fransa'da yerel saat ile 08:00'de (TSİ 09:00) açıldı. Seçmenler yerel saat ile 19:00'a (TSİ 20:00) kadar oy kullanabilecek.

Bazı büyük şehirlerde ise sandıklar yerel saat ile 20:00'ye kadar açık olacak. Aynı zamanda yurt dışında da Fransız seçmenler liderlerine yönelik seçimini yapmak üzere sandık başına gidiyor.

23 Nisan'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu, kendisini merkezde konumlandıran 'En Marche' (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron birinci, aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ikinci tamamlamıştı.

Macron, lider olarak seçilmesi takdirinde AB'nin reformu için çalışacağını söylerken Le Pen hem birlik üyeliğiyle ilgili bir referandum düzenlemeyi hem de ortak para birimi eurodan ayrılarak franka geçmeyi savunuyor.

Macron'un kazanması yüksek olasılık olarak görülse de bazı analistler katılımın yüksek olmamasının sonuçları değiştirebileceğini söylüyor.