Fransa’dan Dağlık Karabağ ve Türkiye açıklaması

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Dağlık Karabağ'da ateşkes sağlanması için ilk görüşmenin yarın Cenevre'de yapılacağını belirtirken, Türkiye'yi de çatışmalara "askeri anlamda dahil olmakla" suçladı.

Fransa’dan Dağlık Karabağ ve Türkiye açıklaması

Le Drian, Fransa Parlamentosu'nun Dışilişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, ikinci görüşmenin 12 Ekim Pazartesi günü Moskova'da yapılacağını söyledi.

Görüşmelerin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu eşbaşkanı ülkeleri Fransa, Rusya ve ABD tarafından yapılacağı belirtildi.

Le Drian ayrıca, Türkiye'yi Azerbaycan'ın yanında çatışmalara "askeri anlamda dahil olmakla" suçladı.

Le Drian, "Buradaki yeni olan unsur, Türkiye'nin askeri olarak dahil olmuş olması ve bu da çatışmanın uluslararası bir boyuta ulaşması riskini beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

Son Çatışmalar Nasıl Çıktı? 

Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın geçen hafta pazar günü yerel saatte Dağlık Karabağ'da 08.10'da sivil yerleşimlerine saldırdığı belirtilmişti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Ermenistan'ın sınırdaki muharebe faaliyetlerini sonlandırmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için karşı saldırıya geçtik" ifadeleri kullanılmıştı.

Dağlık Karabağ Sorunu

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan denetiminde bulunuyor.

Ermenistan, Dağlık Karabağ’ın yanı sıra Laçin, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de kontrol altında tutuyor.

İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.

Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.

Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.