Fransa'dan Rusya'ya tepki: Hukuk devletine saldırıdır

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rus muhalif Aleksey Navalni’ye destek gösterilerinde çok sayıda kişinin gözaltına alınmasının ‘otoriter bir sapma’ olduğunu söyledi.

Fransa'dan Rusya'ya tepki: Hukuk devletine saldırıdır
Le Drian, France Inter tarafından yayınlanan ‘Siyasi Sorular’ programında, “Bu otoriter sapmayı çok endişe verici buluyorum. Çünkü bu toplu gözaltıları ile hukukun üstünlüğünün sorgulanması tahammül edilemez” dedi.
 
İnsan hakları aktivistlerine göre, Rus muhalif Aleksey Navalny’nin serbest bırakılması talebiyle Rusya’da düzenlenen protestolar sırasında 300’ü çocuk olmak üzere 3 bin 400’den fazla kişi gözaltına alındı.
 
Rusya merkezli OWD-Info portalı, yalnızca bin 360’ı başkent Moskova ve 523’ü Saint Petersburg’da olmak üzere söz konusu protestolarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.
 
Aktivistler, Moskova’daki protestolara yaklaşık 40 bin kişinin katıldığını bildirse de, polis izinsiz yürüyüşte çok daha az sayıda kişinin olduğunu öne sürdü.
 
Sosyal medyada yayınlanan, Saint Petersburg'daki bir polis memurunun bir kadını acımasızca tekmelediğini gösteren video tepkilere neden oldu.
 
Basında çıkan haberlere göre, travmatik beyin hasarı yaşayan 54 yaşındaki kadın şu anda hastanede ve bilinci kapalı.
 
Navalni (44), Rusya’da çok sayıda ceza davasıyla karşı karşıya ve uzun yıllar hapisle tehdit ediliyor.
 
Rus muhalif, önceki bir davasında ertelenen cezayla bağlantılı denetimli serbestlik koşullarını ihlal etmekten 30 gün hapis cezasına çarptırıldı.