Fransa'dan Suriye'ye tehdit

Fransa'dan Suriye'ye tehdit

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bazı Avrupa merkezli basın organlarına verdiği mülakatta, Suriye'de kimyasal silah depolarının yerini tespit etmeleri halinde tek başlarına imha edeceklerini bildirdi.

Macron, "Suriye'de kimyasal silahların kullanılması konusundaki kırmızı çizgi geçilirse, Fransa tek başına vurabilir mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi: "Evet. Kırmızı çizgiler çizdiğinizde, eğer bunlara saygı gösterilmesini nasıl sağlayacağınızı bilmiyorsanız, zayıf olmaya karar vermişsiniz demektir. Eğer kimyasal silah kullanıldığı ortaya çıkarsa ve çıkış noktasını belirleyebilirsek, Fransa o zaman, tespit edilen kimyasal silah depolarını imha edecek saldırılar düzenleyecektir." 

Suriye konusunda diplomatik ve politik bir yol haritası gerektiğini vurgulayan Macron, askeri yöntemlerle soruna çözüm bulunamayacağını bildirdi.

Beşşar Esed'in iktidardan gitmesini her şeyin bir ön koşulu olarak açıklamadığını belirten Macron, "Kimse beni onun yasal halefiyle tanıştırmadı." ifadesini kullandı.

Rusya'dan yardım talebi

Macron, terörist gruplarla sonuna kadar savaşta herkesin, özellikle de Rusya'nın yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Terörizmin istikrarlı ülkelerde başarılı olamayacağı, kendi kendini yönetemeyen devletlerde terörist grupların yaşam alanı bulduğuna dikkat çekti.