Gözler Rakka'ya çevirlmişken asıl büyük tehdit Efrin'e yönelik

Gözler Rakka'ya çevirlmişken asıl büyük tehdit Efrin'e yönelik

KRD News HAber Merkezi

Suriye Kürtleri Rusya'yı endişelendiriyor, Esad, Rojava'ya karşı Türkiye ile anlaşma yapmıştı

Suriye’nin çeşitli bölgelerinde evlerinden olan onbinlerce aileye ev sahipliği yapan Efrin kantonunda siyasi ve insani durum gün geçtikçe kötüleşiyor.

Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saldırıları ve Türkiye’nin bölgeye yeni taktiksel savaş araçları göndermesi, Efrin halkını tedirgin ediyor. Türk ordusunun Suriye hükümetinin ve Rusya'nın sessiz desteği ile Afrin'e veya Til Rifaat'a saldıracağı endişeleri gittikçe yayılmakta.

Savaş araçlarıyla 4 bir yanı sarılan Efrin’in tek sıkıntısı askeri olarak abluka altına alınmakta değil. Esad Rejimi, Türkiye ve cihatçılardan oluşan Özgür Suriye Ordusu tarafından 4 bir yanı kuşatılmış olan Efrin bölgesindeki en büyük sorunlardan biri de ekonomik abluka altına alınmış olmak.

Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu danışmanı Dr Kamal Sido, Efrin halkının tedirginliğini doğrulayarak, "Halk, Türkiye ve Suriye İslamcılarının Afrin ve Şahba bölgesi üzerinde Rusya, Suriye rejimi ve İran'dan gelen büyük bir saldırıdan korkuyorlar. Türkiye tarafından Şahba'nın işgali, Efrin'deki  insani durumun kötüye gitmesine neden olabilir. Birleşik Devletler tarafsız kalmamalıdır. ABD başkanı Trump Efrin'deki insanları desteklemeli "dedi.

Türkiye, Esad Rejimi, El-Kaide ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Efrin’e uygulanan ekonomik ambargo da bölgenin en büyük sorunlarından biri olarak göze çarpıyor. Yerlerinden edilmiş onbinlerce ailenin sığındığı Efrin bölgesinde temel ihtiyaç malzemeleri ve temizlik maddeleri olmak üzere birçok ihtiyaç malzemesinin temin edilmesinde ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtilmekte.

Suriye hükümeti ve Rusya’nın doğrudan Türkiye destekli gruplardan gelen saldırıları desteklemese de, sessiz kalması tedirginliği bir kat daha arttırıyor. Geçtiğimiz hafta Tabka’nın güneydoğusunda Esad Rejimi Güçleri ile Kürt güçler arasında çatışma yaşanmasının etkileri Efrin ve Şehba alanlarında yaşayan halkta tedirginliğin seviyesini bir üst noktaya taşımakta.