Haşdi Şabi, Akdeniz ile İran arasında koridor açıyor

Haşdi Şabi, Akdeniz ile İran arasında koridor açıyor

 İran destekli paramiliter Şii milis gücü Haşdi Şabi, Irak’ta DAİŞ’in elinde bulunan bölgelere yönelik yayılımını sürdürüyor.

Bir süre önce Irak ordusu bünyesine alınan ve bölgedeki insanlık dışı uygulamalarıyla Şii DAİŞ olarak anılan paramiliter Şii güçler, DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon, Bağdat ve Erbil arasında varılan anlaşmalara aykırı olarak başına buyruk şekilde gözünü kestiği bölgelere yönelik operasyonlar düzenliyor.

İran’ın, Irak ve Suriye üzerinden Akdeniz’e ulaşması için koridor açma hedefleri doğrultusunda operasyonlar yürüten Haşdi Şabi, Musul’un batısında çok sayıda köyü ele geçirmesinin ardından Musul-Suriye karayolunu kontrolüne alarak DAİŞ’in elinde bulunan Baac ilçesinin kuzeyinde konuşlandı.

Kürdistan uyardı, yön değiştirdi

Bir süre önce gözlerini Kürdistan topraklarına diken ve Şengal çevresinde operasyonlara başlayan ancak Kürdistan yönetiminin sert uyarısı üzerine yönünü Batı Kürdistan’da PYD’nin denetiminde bulunan bölgelere çeviren Şii paramiliter güçler, Demokratik Suriye Güçleri’nin “topraklarımıza girerlerse savaşırız” yönündeki açıklamaları üzerine geri adım attı.

Şii milis gücü Haşdi Şabi yaptığı açıklamada, PYD denetimindeki Batı Kürdistan’a geçme yönünde bir niyetlerinin olmadığını açıkladı.

DAİŞ ile savaşma adı altında İran’ın bölgedeki alan hakimiyetini arttırmaya çalışan Şii milislerin bölgede yarattığı gerginlik sürüyor.