Haşdi Şabi taraftarları ABD büyükelçiliğini bastı

Haşdi Şabi taraftarları ABD büyükelçiliğini bastı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta aralarında Haşdi Şabi yöneticilerinin de olduğu yüzlerce kişi ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği binasına saldırdı. Anadolu Ajansı’nın görgü tanıklarına dayandırdığı bilgilere göre; protestocular daha sonra büyükelçilik binasını basarak kapıyı kırdığını ve yerleşkenin içerisine girdiklerini bildirdi. Güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken yerleşke civarında silah sesleri duyuldu.

AP haber ajansı muhabirleri, yerleşke içerisinde çıkan yangın dolayısıyla alevlerin yükseldiğini ve binanın çatısında en az 3 Amerikan askeri gördüklerini belirtirken Anadolu Ajansı da protestocuların büyükelçilik binasının duvarını ateşe verdiklerini aktardı. Sabah saatlerinde binas önüne gelerek Amerikan bayrakları yakan öfkeli kalabalık, yerleşkenin içerisine çeşitli nesneler fırlatmış ve güvenlik kameralarını parçalamıştı.

“Amerika’ya ölüm” sloganları attılar

ABD Büyükelçiliği, başkent Bağdat'ta güvenliğin en yüksek seviyede olduğu Yeşil Bölge'de yer alıyor. Ancak göstericilerin Yeşil Bölgeye herhangi bir sıkıntı yaşamadan girdikleri görüldü. "Amerika'ya ölüm" sloganları atan kalabalığın büyükelçilik binasının kapısına yaklaşması ve gösterilerin şiddete dönüşmesinin ardından Irak güvenlik güçleri, eylemcilere müdahale etti.

Protestocular, binanın içine girmeye çalışırken, Haşdi Şabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el Amiri ve Asayib Ehlilhak Örgütü lideri Kays el Hazali'nin de elçilik binası önünde olduğu görüldü. Şii protestocular elçilik önünde eylem çadırları kurmaya başladı. Göstericiler ayrıca elçilik binasının duvarına "halk tarafından kapatıldı" yazdı.

Yerel medyaya göre elçilikteki ABD'li diplomatlar daha önce binayı terk etti.

Haşdi Şabi intikam açıklamasında bulunmuştu

ABD'nin Irak ve Suriye'de bulunan İran destekli Şii Haşdi Şabi fraksiyonlarından Hizbullah Tugayları'na yönelik düzenlediği ve 25 savaşçının hayatını kaybettiği hava saldırılarının ardından bölgede gerilim artmış durumda. Euronews’in haberine göre; Haşdi Şabi dün yaptığı açıklamada, ABD'den intikam alınacağı sözü vermişti. ABD ise İran'a yönelik yeni yaptırımların kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini duyurmuştu.