Haseke’de son durum ne?

Heseke'deki Sinaa Cezaevi'nde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile IŞİD’liler arasındaki çatışmalar günlerdir devam ederken, Özerk Yönetim Haseke'de 7 gün sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Haseke’de son durum ne?

DSG, Sinaa Cezaevi’nde yaşanan çatışmalarda 8 IŞİD’linin öldürüldüğünü ve 300 örgüt üyesinin de silah bırakarak teslim olduğunu bildirdi.

Dün 10 bin savaşçının katılımı ile operasyon düzenleneceğini bildiren DSG Basın İrtibat Merkezi, bugün de kuşatmaya alınan cezaevinde yaşanan son gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “teslim ol” çağrılarının ardından hapishanedeki bir koğuşta kalan 300 IŞİD’linin bu sabah saat 05.00 sıralarında silahlarını bırakarak teslim olduğu kaydedildi.

DSG, İç Güvenlik Güçleri ile birlikte Sinaa Cezaevi'nin bulunduğu Geweran Mahallesi’nde, IŞİD hücrelerinin yakalanması için operasyonların sürdüğü bilgisini de paylaştı.

Açıklamada, “Bölgede sivillerin bulunması ve IŞİD’in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle son derece titizlikle yürütülen operasyonda bugün bir IŞİD hücresine baskın yapılmıştır. Hücrede bulunan çetelerin güçlerimize silahla karşılık vermesi üzerine çatışma başlamış ve hücrede bulunan 8 çete öldürülmüştür” denildi.

DSG ayrıca, çatışmada bir savaşçının da hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haseke'deki son durumuda, DSG tarafından desteklenen İç Güvenlik Güçleri ile IŞİD militanları arasındaki çatışmaların cezaevi çevresinde devam ettiğini kaydedildi.

Çatışmaların öğleden sonra yeniden başladığı Heseke'de, DSG'nin cezaevinin etrafını tamamen kuşatmakla birlikte, cezaevinin içini henüz kontrol altına alabilmiş değil.

11 savaşçı kurtarıldı

Muhabirimizin aktardığına göre DSG, saldırı ve ayaklanmanın başlangıcından bu yana Sina Cezaevi çevresinde mahsur kalan 11 DSG savaşçısını da kurtardı.

Berzan Ferman, cezaevinden kaçan hiçbir IŞİD'linin Rojava güvenlik güçlerine teslim olmadığını ancak şu ana kadar, cezaevinde bulunan çok sayıda IŞİD’linin hareket kabiliyetleri kalmadığı için silahlarıyla birlikte güvenlik güçlerine teslim olduğunu duyurdu.

Muhabirimiz, bugüne kadar 16'dan fazla müttefik uçağının IŞİD elemanlarını bombaladığını, Uluslararası Koalisyon helikopterlerinin ve savaş uçaklarının hareketliliğinin de devam ettiğini bildirdi. 

Öte yandan, Moskova'dan Rûdaw TV'nin bültenine katılan Ortadoğu araştırmacısı Dr. Vadim Makarenko, Rusya’nın ABD ile görüştüğünü ancak ABD'nin sahada Suriye'deki duruma çözüm bulmak için hiçbir şey yapmadığını ve Suriye'deki krizin çözülmesini istemediğini öne sürdü.

Rusya'nın Suriye'de neden IŞİD'i ortadan kaldıramadığı sorusunu Makarenko, "Rusya, Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda küçük bir güçle bu geniş bölgeyi kontrol edemez" diye cevapladı.

Dr. Vadim Makarenko, DSG ile Suriye hükümetini bir araya getirip bir çözüm bulmaya çalıştıklarını ancak sorunun DSG'nin kendisini ABD'ye bağlaması olduğunu öne sürdü. Makarenko, Suriye için kapsamlı bir çözüm bulmak istediklerini de sözlerine ekledi.

"IŞİD daha fazla militan elde etmeye çalışıyor"

Özellikle cihadi oluşumlar üzerine araştırmalarıyla tanınan Abbas Şerif de Rûdaw bülteninde konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Abbas Şerif, DSG'nin IŞİD'i bir baskı aracı olarak kullandığını iddia etti.

Şerif, 2014 yılında Irak’ta Başbakan Nuri el Maliki döneminde çok sayıda IŞİD'linin hapishanelerden firar etmesine atıfta bulundu.

Abbas Şerif, IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasıyla ilgili, örgütün yeni gelir kaynakları ve daha fazla militan elde etmeye çalıştığını belirtti.

"IŞİD'in büyük bir planı vardı"

Rudaw'a açıklama yapan Demokratik Suriye Konseyi (MSD) Sözcüsü Emced Osman da son zamanlarda artan IŞİD hareketliliği ile örgütün Sinaa Cezaevi'ne yönelik saldırı planını ve amacını anlattı.

Emced Osman, IŞİD’in Sinaa Cezaevi’ne yönelik büyük bir planı olduğunu belirterek, “Haseke'deki olaylarda bazı uluslararası güçlerin parmağı var” dedi ve IŞİD militanlarının vatandaşı oldukları ülkelerde yargılanmaları hakkında uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Amaç neydi?

Emced Osman, IŞİD’in cezaevi kalkışmasının amacı hakkında, "Amaç sadece tutukluları kaçırmak değil, Rojava’yı yok etmektir” dedi.

MSD Sözcüsü'ne göre saldırı Türkiye bağlantılı silahlı grupların elinde bulunan Serê Kaniyê bölgesinde planlandı.

Sinaa saldırısı ve ayaklanma girişimi, son zamanların en büyük IŞİD saldırılarından biri olarak kayıtlara geçti. MSD Sözcüsü bu konuda da, “Haseke olaylarında bazı uluslararası tarafların parmağı var. IŞİD, bazı ülkelerin Rojava deneyimini yok etme planını uyguluyor” dedi.

Rusya'nın konumu

Rusya'nın pozisyonu hakkında da yorum yapan Osman, "Rusya sık sık Türkiye'nin karar ve taleplerinin etkisi altında kalıyor” dedi.

Saldırı sonrası çok sayıda IŞİD’linin yakalandığını belirten MSD Sözcüsü Osman, "Yakalanan IŞİD üyeleri hakkında soruşturma başlatıldı. DSG soruşturmanın sonuçlarını kamuoyuna açıklayacak” diye konuştu.

Uluslararası toplum için çağrı

MSD Sözcüsü, "Suriye'de siyasi bir çözüm bulunmamasının IŞİD tutukluları sorununu da çözümsüz bırakıyor. Uluslararası Adalet Divanı IŞİD’liler hakkında soruşturma başlatmalı. Uluslararası toplumu IŞİD sorununa bir çözüm bulmaya çağırıyoruz” dedi.

Sina Cezaevi'ndeki çatışmalar nedeniyle Gewaran Mahallesi ve çevresinde binlerce kişi evlerini terk etti. kentteki IŞİD cezaevinin halk için bir tehdit oluşturduğunu belirten vatandaşlar, DSG'nin, IŞİD cezaevini şehir merkezinden taşımasını talep etti.

Yeni bir hapishane inşa ediliyor

Demokratik Suriye Konseyi Sözcüsü Osman, "DSG, IŞİD militanları için yeni bir hapishane inşa edecek" dedi.

Sözcü, Özek Yönetim ile Suriye hükümeti arasında başlaması istenen diyalog hakkında ise "Rusya, Suriye hükümetine Özerk Yönetim ile görüşmelere başlatması için baskı yaptı" bilgisini verdi.

Haseke’de DSG ile kente dışarıdan gelen ve cezaevinden firar eden IŞİD’liler arasında çatışmalar halen devam ediyor. DSG, çatışmalarda 27 savaşçılarının hayatını kaybettiğini belirtiyor.