Hasip Kaplan: 'İzmir’de HDP’ye saldırı, CHP’ye de gözdağı! Siyasi suikastların önü açıldı'

HDP İzmir İl Örgütü’nü basan Onur Gencer isimli silahlı saldırgan rehin aldığı Deniz Poyraz isimli parti çalışanını öldürdü. Parti binasını ateşe vermek isteyen saldırgan gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırının iptal edilen bir toplantı saatinde gerçekleştirildiğini belirterek, “Burada plan açıktır, yapılmak istenen bir katliamdır. Biz bu katliam planlarını yakından tanıyoruz” dedi.

Hasip Kaplan: 'İzmir’de HDP’ye saldırı, CHP’ye de gözdağı! Siyasi suikastların önü açıldı'

Kürt siyasetçilerin Kobane davasında yargılanmasının devam ettiği, HDP’ye yönelik parti kapatma davasının açıldığı bugünlerde bu saldırının yaşanması çok ciddi provokasyon olarak değerlendiriliyor. 

HDP eski Milletvekili Hasip Kaplan’a göre İzmir’de HDP’ye yönelik saldırıyla CHP’ye ve muhalefete gözdağı verildi. Kürt siyasetçi Kaplan, ana muhalefet partisi CHP’nin bu olayın üzerinde durması gerektiğini söyledi ve “HDP siyasi ve fiziki olarak bitirilmek isteniyor. Bu olay çok basit bir olay değil. Bu olayla muhaliflere yönelik siyasi suikastların önü açıldı” ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan 27 yaşındaki saldırgan O.G. ise, alınan ilk ifadesinde, “PKK’den nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” iddiasında bulundu.

Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan şüpheli, “Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” şeklinde ifade verdi. 27 yaşında olan saldırganın Gaziemir'de oturduğu öğrenildi.

Yankılar’ın konuğu olan Hasip Kaplan’ın olayı değerlendirmesinden özet şöyle:

“Meclisin üçüncü büyük partisi olan HDP, 7 haziran seçimlerinde büyük başarıyla çıkıp 80 vekil çıkarınca AKP çoğunluğunu kaybetti. Bugüne kadar hep kaybettiği için MHP ile koalisyon olarak iktidarını sürdürmek zorunda kaldı. O günden bugüne siyasi kin, kan davası, intikam üzerinden birçok saldırılar oldu.

HDP’ye çok yönlü saldırı var. Her gün tutuklamalar, baskılar var, parti yöneticileri alınıyor. HDP’ye bildiğiniz gibi parti kapatma davası açıldı. Bu iktidar tarafından HDP’ye yönelik hem siyaseten hem fizikken yok etme stratejisi uygulanmaya başlandı.

Travma yaratmak için her türlü kışkırtmayı yaratan bir iktidar var. Demokrasi var mı yok, hukuk var mı yok, adalet var mı yok.

İzmir’de PM üyesi açıklama yaptı, ‘Bu saldırgan sürekli gelip burada kışkırtıyor, polise şikâyet ettik, polis bir işlem yapmadı’. Bu yakalanan katilin, saldırganın savunmasız bir kadını öldüren ırkçı düşmanlığın zihniyetin kaynak ve gücünü nereden alabilir? Bu adamın sosyal medya hesaplarına baktığınız zaman elinde silahlar ve ‘herkese kan kusacağım’ diyor. Bir deli ile karşı karşıya değiliz. Onu yaratan bir iktidarın yarattığı kışkırtılmış kitlelerin bir profillisiyle karşı karşıyayız. Bunlarda ceza alma kaygısı yok, ‘bizi iktidar korur, güvenlik güçleri bizi korur, adam öldürenlere af çıkıyor çıkarız.’

Saldırgan gidiyor, İzmir binasına saldırıyor, camı kırıyor, ateşe veriyor, kadını katlediyor havuz medyası ‘çatışma çıktı’ diyor.

Bu olayla siyasi suikastların, saldırganlığın kapısı aralandığı zaman kusura bakmasın ne Kılıçdaroğlu ne Meral Akşener ne Babacan ne de Davutoğlu hiçbir muhalefet partisi güvenmede kalmaz. Başkanlık rejimini bu şekilde sürdürmek istiyorlar. Erdoğan üçüncü dönem cumhurbaşkanı olamıyor. Ömür boyu cumhurbaşkanı yolunu açmak için birtakım çalışmalar yapılıyor. Bugün muhalefet sınavdadır. Bakacağız. Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş genel başkanlarını arayıp geçmiş olsun diyecek mi? Sadece aramak değil, hatta olay mahalline gitmeleri gerek.

İzmir’de HDP’ye verilen gözdağı aynı zamanda CHP’ye verilmiştir. CHP’nin Millet İttifakı olarak HDP’den Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden desteğini koparmak için amaçlanmış çok tehlikeli bir eylem biçimidir. CHP’liler kitlesel olarak, kuru kuru yanınızdayız, diyerek geçiştirecek bir durum yok. İzmir’de Kılıçdaroğlu ve tüm muhalefet parti liderleri HDP ile tek kelimeyle ‘Adalet’ için bir milyonluk miting yapmaları gerekiyor. Bu bireysel bir olay değil, azmettirme olayıdır. İzmir olayı sıradan geçiştirecek bir olay değildir. Siyasi saldırıların, suikastların önü açılmıştır. Bu bir ateş ve kıvılcımdır, bunun önüne geçilmezse, hukuk devleti, adalet işletilmezse herkes yanar.”

haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz