HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan cezaevinden çıktı

Edirne F Tipi Cezaevi'nde 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunan eski HDP Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında tahliye kararı verildikten sonra Zeydan cezaevinden çıktı.

HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan cezaevinden çıktı

Zeydan’ın tahliyesiyle ilgili paylaşım yapan HDP, “5 yılı aşkın süredir rehin tutulan Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydan tahliye edildi. Hoş geldin. Özgürlük mücadelemiz, adaletsizliğe karşı direnişimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Zeydan hakkında bugün tahliye kararı çıkmıştı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında “örgüte yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Yeniden görülen davanın bugünkü duruşmasında Zeydan hakkında tahliye kararı verildi.

Tahliye kararı sonrası Zeydan cezaevinden çıktı.

Avukatından açıklama

BBC’ye konuşan Zeydan’ın avukatı Mahsuni Karaman, “Zeydan’ın cezaevinde geçirdiği sürenin göz önüne alınarak tahliye kararının verildiğini ve hatta aldığı cezanın infazının da neredeyse gerçekleştirildiğini” söylemişti.

Bundan sonraki süreç hakkında da bilgi veren Karaman, infaz kararının bozulması için Yargıtay’da temyize gideceklerini belirtti ve “Yargıtay, esasa ilişkin bir inceleme yapmış değil. Temyize gideceğiz. Verilen ceza haksız bir ceza. Örgüte isteyerek yardım etmek gibi bir suçlama yapılmışsa bile biz Yargıtay’ın bu adli hatayı da düzelteceğini umuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Zeydan'a, eyleme katılma ve 'PKK sizi tükürüğünde boğaz' sözleri nedeniyle ceza verilmişti

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, eyleme katıldığı için Zeydan’a ‘örgüte yardım’dan 5 yıl, "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözleri nedeniyle de ‘örgüt propagandası yapmak’tan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası vermişti.

Zeydan, toplamda 8 yıl 1 ay ceza almıştı.

Abdullah Zeydan kimdir?

13 Mart 1972’de Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğdu.

Babası, eski AK Parti Milletvekili Mustafa Zeydan uzun yıllar boyunca siyaset yaptı.

Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu.

Zeydan'ın ağabeyi Rüstem Zeydan da AK Parti'den vekil seçilmiş, ardından istifa etmişti.