HDP Kapatma Davası’nda ek deliller AYM tarafından kabul edildi

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması davasında, ek delillere ilişkin taleplerin incelenmesini tamamladı.

HDP Kapatma Davası’nda ek deliller AYM tarafından kabul edildi
AYM tarafından yapılan açıklamada "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca Halkların Demokratik Partisi'nin kapatılmasına dair davada dosyada yasaklığı istenen bazı kişilere ilişkin verilen yeni bilgilerin ilgililere ve partiye bildirilmesine, bu hususa yönelik bir beyanları olacaksa 30 gün içinde bildirmelerinin istenmesine karar verildi," dendi.
 
Konuyla ilgili Mezopotamya Ajansı'na konuşan HDP yetkilileri ise, henüz kendilerine karara dair tebliğ yapılmadığını, bu belgelere ilişkin bilgilerinin olmadığını belirtti.
 
Sürecin işleyişi nasıl olacak?
 
Kapatma davası sürecinde, HDP de ek savunma sunabiliyor. HDP yapılacak tebliğin ardından ek delillere 30 gün içerisinde ek savunma verebilecek.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esasa ilişkin mütalaasına dair esas savunmasını HDP AYM'ye teslim etmişti. AYM tarafından belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.
 
Davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayan Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
 
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
 
Anayasa'nın 69'uncu maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.