HDP Siirt, Baykan ve Kurtalan belediye başkanlarına 15 yıla kadar hapis istemi

Kayyum atanan HDP'li Siirt, Baykan ve Kurtalan belediye başkanları ile 4 belediye meclis üyesi hakkında "örgüte üyelik" suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HDP Siirt, Baykan ve Kurtalan belediye başkanlarına 15 yıla kadar hapis istemi

Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuksuz sanıklar eski HDP Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık, Kurtalan (Misirc) Belediye Başkanı Baran Akgül, Baykan (Hawêl) Belediye Başkanı Ramazan Sarsılmaz ile belediye meclis üyeleri Peymandara Turhan, Esmer Baran, Özden Gülmez ve Resul Kaçar hakkında hazırlanan iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, "Değer ailesi" olarak tanımlanan ve yakınlarının PKK’nin dağ kadrosunda bulunan kişiler olduğu ve bu kişilerin belediyelerde işe alındıkları savunuldu.

2017 yılında Siirt Belediye Başkanlığına atanan kayyumun ardından kendilerine verilen kamu görevini yerine getirmedikleri gerekçesiyle 99 personelin istifa ettiği ya da işten atıldığı aktarılan iddianamede, 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerde Işık'ın belediye başkanı olduktan sonra tekrar bu kişilerin işe başlatıldığı belirtildi.

İddianamede eşbaşkanlık sistemine yer verildi

İddianamede, Tillo ilçesi Hatrant köyünde hayatını kaybeden "Ferman Gabar" kod adlı PKK'li Naif Maral için Siirt Belediyesine ait taziye evinde başsağlığı ziyaretlerinin yapıldığı bilgisi suç unsuru olarak aktarıldı.

Ayrıca belediye tarafından belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere kiralanan bir araç ile Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Gümüşhane E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda PKK'li tutukluların ziyaret edildiği bildirildi.

Belediye başkanlarının belediyeleri "eş başkanlık" sistemine göre yönettiği ifade edilen iddianamede, şu ifadeler kullanıldı:

"Şüphelilerin, Belediyeler Kanununda yer almamasına, Van 3. Bölge İdare Mahkemesinin 'eş başkanlık' uygulamasının hukuka uygun olmadığına karar vermesine ve Danıştay 8. Dairesinin alınan kararı onamasına rağmen verilen belediye başkanlığı görevini 'KCK sözleşmesine' bağlı kalarak başka kişilerle paylaşmıştır. Şüpheliler, terör örgütü PKK/KCK/YPG'nin amaçlarını bilerek, benimseyerek talimatları doğrultusunda hareket etmişlerdir. Şüphelilerin eylemlerinin ideolojik sempati düzeyinde kalmadığı, eylemlerinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluğu bulunarak, terör örgütüyle arasında organik bağın kurulduğu anlaşılmaktadır."

Belediye başkanlarına 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İddianamede, belediye başkanları hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

HDP'li Siirt ile Kurtalan ve Baykan belediye başkanları,  15 Mayıs 2020'de gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı. Ardından belediye başkanları görevden alınmş ve yerlerine kayyum atanmıştı.