HDP'den Kılıçdaroğlu'nun Kürtçe açıklamasına destek

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’teki basın toplantısında yöneltilen açlık grevlerinin sonlanmasının ‘İstanbul seçimleri öncesi yeni bir çözüm süreci anlamına mı geldiği’ yönündeki soruya “HDP böyle ucuz pazarlıklar yapacak bir parti değildir” yanıtı verip, eylemcilerin hayatından daha değerli bir durum olmadığını vurguladı.

HDP'den Kılıçdaroğlu'nun Kürtçe açıklamasına destek

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’teki basın toplantısında yöneltilen açlık grevlerinin sonlanmasının ‘İstanbul seçimleri öncesi yeni bir çözüm süreci anlamına mı geldiği’ yönündeki soruya “HDP böyle ucuz pazarlıklar yapacak bir parti değildir” yanıtı verip, eylemcilerin hayatından daha değerli bir durum olmadığını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te gündeme dair basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına yıl dönümü olan 27 Mayıs 1960 darbesini hatırlatarak başlayan Oluç, elinde darbe yargılamaların yapıldığı Yassı Ada’daki ağaç kıyımını gösteren bir fotoğrafı tuttu. 

Açlık grevcilerinin hukuki talebi yerine getirildi

Oluç, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları aracılığıyla ilettiği mesajı ile sonlandırılan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dair konuştu.

Oluç, “Bir ay önce ölüm oruçları başlamıştı, neyse ki daha fazla sağlık ve cana tahribata neden olmadan açlık grevcilerinin hukuki talepleri yerine geldi. Biz bu durumdan memnunuz, açlık grevcilerinin taleplerinin yerine gelmesinden de memnunuz. Açlık grevinde ve ölüm orucunda olanların tedavilerine dün akşam başlandı. Hastanelere sevkler başladı. Hastane ve cezaevi yönetimlerinden soruna duyarlı davranmalarını bekliyoruz. Bir an evvel herkesin sağlığına kavuşması bizim önemli bir beklentimizdir. Bütün bu süreçte bizimle birlikte olan, desteğini esirgemeyen demokratik ve vicdan sahibi insanlara, çözüm için çaba gösteren STK’lere teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

Roboski katliamında kardeşiyle birlikte birçok yakınını kaybeden Veli Encü’nün tutuklanmasına ilişkin ise Oluç, “Roboski katliamı yetmedi, Encü ailesi ile uğraşılmaya devam ediliyor. Bu durumu kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

İşkence insanlık suçudur

Oluç’un gündeminde Urfa’nın Halfeti ilçesinde gözaltına alınanların maruz kaldığı işkence olayı da vardı. Oluç, bu konuda şunları söyledi: “Halfeti’de bir işkence durumu yaşanmıştır. Bu ağır bir insanlık suçudur. Bu suçu işleyenlerin görevden alınması, emri verenlerin üzerine gidilmesi önemlidir. Genel Kurul’da savcılara çağrı yaptık ama şimdiye kadar bu emri verenlere ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı. HDP, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve demokratik cumhuriyete ulaşma konusunda kararlılığından taviz vermemektedir. Konuşarak çözeceğimiz herhangi bir çözüm olmadığını söylemiş ve bunu şiar edinmiştir.” 

Kılıçdaroğlu'nun ifadeleri önemli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürtçe için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Oluç, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Sayın Kılıçdaroğlu ‘Kürtçe’nin okutulması, öğretilmesi konusunda bir yasal düzenleme konusu bu Parlamento’da yapılmalıdır’ demiş. Biz bu ifadelerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Evet çözüm yeri Meclis’tir. Meclis çatısının işaret edilmesini önemsiyoruz. Sadece anadili değil, kimlik ve kültür konularının çözümünün yeri de Meclis olmalıdır. Bunu önemli buluyoruz ve umuyoruz ki iktidar ve muhalefet partilerinin katılımı ile bu tür sorunlar çözülebilmelidir. Daha önce bu tür sorunlar çok tartışılmış, komisyonlar kurulmuştu. Tekrardan adım atılması Meclis’in itibarını ve güvenilirliğini arttırabilir.

Öcalan müzakere süreci olmadığına işaret etti

Oluç, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oluç’a açlık grevlerinin sonlanmasının ‘İstanbul seçimleri öncesi yeni bir çözüm süreci anlamına mı geldiği’ soruldu.

Oluç, bu soruya şu yanıtı verdi: “Bu sorularla bir haftadan uzun süredir muhatap oluyoruz. Bir vekilimizin yaptığı açıklama bağlamından koparılarak haberleştirilmiş. Ali Kenanoğlu’nun söylediği açlık grevleri ve ölüm oruçlarının herhangi bir kişinin hayatına zarar gelmeden sonuçlandırılması gerektiği yönündedir. Doğrudur, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları ile bu tür görüşmeler yapıldı, sonuç alınmak isteniyordu. Bunun çözüm süreci veya ona benzer bir durumla alakası yoktur. Daha çok açlık grevlerinin bitirilmesine yönelik atılan adımlarla ilgilidir. 

Demirtaş’ın röportajını ben de okudum, cümlesine aynen katılıyorum. Ne HDP böyle ucuz pazarlıklar yapacak bir partidir ne de şu anda eylemcilerin hayatından daha değerli bir durum yoktur. Böyle bir konu değil. Kimi iyi niyetli kimi kasıtlı ama bizim açımızdan konu açlık grevlerinin herhangi bir insanın sağlığına zarar gelmeden bitirilmesiydi. Neyse ki bu konuda adım atıldı. Hukukun herkes için işlemesi önemli bir adımdır. Muhatapları da bunu söyledi. Hem iktidar yetkilileri yaptıkları açıklamalarda bu konuya nasıl baktıklarına işaret ettiler hem de Sayın Öcalan, avukatları ile yaptığı açıklamada konunun müzakere süreci olmadığına işaret etti.”