HDP: Zaho’daki katliam ikinci Roboski’dir

HDP, TSK’nin Zaho’da gerçekleştirdiği bombardımana ilişkin yaptığı açıklamada “Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

HDP: Zaho’daki katliam ikinci Roboski’dir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Duhok’un Zaho ilçesinde TSK’ni düzenlediği bombardımana ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“TSK’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaho kentine bağlı turistik alanlarından Perex köyüne yönelik gerçekleştirdiği bombardıman sonucu içinde çocuk ve kadınların da olduğu Arap ve Kürt sivillerin yaşamını yitirdiğini ve çok sayıda yaralı olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre 12 kişi yaşamını yitirmiş, içinde ağır yaralıların da olduğu 20 kişinin ise tedavisi sürmektedir. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. En son 26 Mayıs’ta Bamerne’ye yönelik saldırıda 2’si çocuk 3 kişi yaşamını yitirmişti.

CPT Irak Kürdistan Bürosu'nun hazırladığı rapora göre, 2015’ten bugüne Mahmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik AKP iktidarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

 Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır.

Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir.

Failler ve karar vericiler mutlaka yargılanmalı, hukukun ve insanlığın gereği yerine getirilmelidir. Savaş ve çatışmaların olmadığı bir bölge ve dünya için mücadele eden bir parti olarak, sınır ötesi askeri harekatların ve saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini bir kez daha yineliyor, bu katliamı en sert biçimde kınıyoruz.

Ayrıca bu katliama kapı aralayan tezkerenin meclisten geçmesi nedeniyle Meclis başkanının derhal Genel Kurulu bu gündemle acil toplanma çağrısında bulunması talebimizi kamuoyu önünde iletiyoruz.”