HDP'den HÜDAPAR yorumu: Cumhur İttifakı panik ve telaş içinde

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HÜDA PAR’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararına ilişkin, “Cumhur İttifakı bu konuda büyük panik ve telaş içinde, gidebileceği her yere gidiyor” dedi.

HDP'den HÜDAPAR yorumu: Cumhur İttifakı panik ve telaş içinde

Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "İktidar ve küçük ortağının, giderayak yeni düzenlemeler getirerek Meclis gündemini tıka basa doldurduğunu, bu düzenlemelerin vatandaşın ihtiyaçlarına çare olup olmadığının tartışılması gerektiğini” savundu.

“Yeni rant alanları açıyorlar”     

TBMM Genel Kurulunda çevreye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi ile Afet Yeniden İmar Fonu kurulmasını öngören kanun teklifinin görüşüleceğini anımsatan Beştaş, "Çevre düzenlemesi ile yeni rant alanları açıyorlar. Oysa böyle bir afet sonrası yapı denetimi ile depremlere karşı önlemlere ilişkin tekliflerin getirilmesi gerekiyordu. Doğa, sonsuz bir talan alanı olarak görülüyor. AKP, çevre sorunlarına rant gözüyle bakıyor. Ekolojik yıkıma davetiye çıkarıyorlar” diye konuştu.

“Yine kıyılar dolduruluyor ve yeni deprem alanları oluşturuyor”

Beştaş, teklifle kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması için yeraltı otoparkı yapılmasının öngörüldüğünü dile getirerek, "Depremin en fazla kıyılardaki dolgu alanlarını vurduğunu, dolgu alanlarında inşa edilen binaların yıkıldığını ve büyük enkaza dönüştüğünü gördük. Şimdi yine kıyılar dolduruluyor ve yeni deprem alanları oluşturuyor. Aslında yıkılacak yeni yerler yapılıyor. Bu da depremden ders alınmadığını gösteriyor. AKP, üç ay sonra yürürlükten kaldırılacak yasaları çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesindeki izlenimlerini aktaran Beştaş, aradan geçen zamana rağmen vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmadığını, banyo yapılamadığını, bölgede salgın hastalık tehlikesinin olduğunu öne sürdü.

“Şu ana kadar bir randevu talebi gelmedi”

Beştaş, "Kamu bankaları, depremzedeler için yüzde 0,99 faiz oranıyla kredi vereceklerdi. Ancak sonradan bu oran yüzde 1,59'a çıkarıldı. Depremde bile faiz lobisine çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Kampanya ile bağışladığınız paraları faizi yükselterek geri alıyorsunuz. Vatandaşın bu kadar çaresiz olduğu bir dönemde faiz lobisi korunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

HÜDA PAR'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ı destekleme kararı almasına ilişkin bir soruya Beştaş, "Biz, Emek ve Özgürlük İttifakı temelinde seçimlere hazırlanıyoruz. Cumhur İttifakı bu konuda büyük bir panik ve telaş içinde, gidebileceği her yere gidiyor" karşılığını verdi.

Beştaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, HDP'yi ziyaret edeceğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine, şu ana kadar kendilerine resmi veya gayriresmi randevu talebi gelmediğini bildirdi.