HDP'den İstanbul ve Silopi'de 'kimyasal silah' yürüyüşlerine ilişkin açıklama

Aralarında HDP’nin de olduğu bazı parti ve kurumlar bugün İstanbul ve Silopi’de “Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnsanlık Yürüyüşü” adlı yürüyüşü düzenledi. Ancak hem Silopi hem de İstanbul’daki yürüyüşler polislerce engellendi.

HDP'den İstanbul ve Silopi'de 'kimyasal silah' yürüyüşlerine ilişkin açıklama

Konuya ilişkin olarak HDP resmi sitesinden bir açıklama yapıldı. HDP, açıklamasında, “Kimyasal silah kullanımına karşı Şırnak Silopi ve İstanbul İstiklal Caddesi'nde ‘Kimyasal Silahlara Karşı İnsanlık Yürüyüşü’nde binlerce kişi toplandı” ifadelerine yer verdi..

Silopi'de askerin plastik mermi ve gazlı saldırı gerçekleştirdiğini belirten HDP, kitlenin bir araya gelmesinin engellenmesi üzerine gruplar halinde yürüyüşler gerçekleştirildiğini aktardı. 

HDP, İstanbul’da yapılmak istenen yürüyüşle ilgili olarak da, “Partimizin, HDK ve BMG ile çok sayıda kurum ile birlikte İstanbul'da yapmak istediği yürüyüşe de polis saldırdı. Polisin kitlenin İstiklal Caddesi'nde yürümesine izin vermemesi üzerine ara sokaklarda yürüyüşler yapıldı” açıklamasını yaptı.

"Tecritleşmiş sistem altında yaşıyoruz"

Polisin yürüyüşü engellemesi üzerine Van milletvekilleri Sezai Temelli ve Tayip Temel İstiklal Caddesi'nde polis ablukası altında birer konuşma yaptı.

Tecritleşmiş sistem altında yaşadıklarını dile getiren Van Milletvekili Sezai Temelli Temelli, “Bugün burada gördüğümüz sahne ilk değil. Ne zaman demokratik bir hakkımızı kullanmaya kalksak etrafımızı çeviriyorlar, bizi tecride alıyorlar. Çünkü anladıkları hukuk anlayışı olarak bir tek ellerinde tecrit var. Nasıl ki bugün İmralı'da tecrit varsa Türkiye'nin her sokağında tecrit var. Tecritleşmiş sistem altında yaşıyoruz. Neden çünkü hukuka tahammül edemeyen bir rejim var karşımızda” dedi.

"Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur"

Temelli, savaşa karşı çıkanların gözaltına alındıklarını ifade edip, “Bugün savaşa karşı çıkan herkesi tutuklayıp göz altına alan bir rejim ile karşı karşıyayız. Bugün Şebnem Korur Fincancı haksız ve hukuksuz yere cezaevindedir. Neden? Fincancı bu ülkede kimyasal silaha dair gerekirse bir soruşturma açılsın yerinde bir inceleme yapılsın çağrısında bulundu. Bunu biz de söyledik. Çünkü kimyasal silah kullanımı suçtur. Hem de insanlık suçudur. Bunun karşısında durmayan bu suça ortaktır. Bunun üzerine iktidar savunma bakanı ve bazı bakanlar adeta bir linç kampanyası başlattılar. Yargıya talimat vererek Şebnem hocayı gözaltına aldılar” dedi.

Temelli konuşmasının devamında, “Diyoruz ki olduğunuz her yerde sesinizi çıkarın, korkmayın. Korkarsanız işte bu korkak iktidar gibi silahtan ve şiddetten başka sarılacak bir şeyiniz olmaz. Barışa ve geleceğinize sarılın, ülkenize ve çocuklarınıza sahip çıkın” ifadelerini kullandı.

Temel: Kürt halkına karşı kullanılan kimyasal silah iddiaları açıklığa kavuşmadığı sürece direnişimize devam edeceğiz

Yine İstiklal Caddesi’ndeki polis engellemesinden sonra bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel, “Bugün kimyasal silah kullanılmasına karşı tepkilerini göstermek isteyen vicdan sahibi binlerce insan polis tarafından sokaklarda engellenmiş, ablukaya alınmış. Yine yüzlerce parti yöneticimiz gözaltına alınmış. Bir grup milletvekili de şu anda İstiklal’de yani İstanbul’un merkezinde abluka altındayız” dedi.

Kimyasal silah iddialarının açıklığı kavuşmadığı sürece direneceklerini söyleyen Temel, “Aslında bu telaşları, Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanması, gözaltı telaşları, Silopi’deki saldırı iktidarın suçlu, şüpheli olduğunu ve kendisinden şüphe ettiğini gösteriyor. Bundan dolayı Kürt halkına karşı kullanılan kimyasal silah iddiaları açıklığa kavuşmadığı sürece direnişimize devam edeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar bu hakikatin saklanmasına izin vermeyeceğiz. Buradayız ve burada olacağız. Halkımız çevre caddelerde direniyor. Yaşasın zulme ve savaşa karşı direniş!” şeklinde konuştu.