HDP'den Said Nursi talebi: Kaldığı oda müze yapılsın ve naaşı bulunsun

HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, büyük Kürt alimi Said-i Kurdi’nin Urfa’da kaldığı odanın müzeye çevrilmesi ve naaşının nerede olduğunun araştırılması için Meclis’e soru önergesi verdi.

HDP'den Said Nursi talebi: Kaldığı oda müze yapılsın ve naaşı bulunsun

Önerge verdiğine dair haberi Twitter hesabından duyuran Sürücü, “Kürt İslam alimi Said-i Kürdi’nin vefat ettiği İpek Palas Oteli’nin müze yapılması, Urfa başta olmak üzere geniş bir kamuoyunun beklentisidir. Mezar yerinin tespiti ve Urfa’da bulunan otelin müze yapılmasına ilişkin talebi Meclis gündemine taşıdık” dedi.

Kürt İslam alimi Said-i Kürdi’nin vefat ettiği İpek Palas Oteli’nin müze yapılması,Urfa başta olmak üzere geniş bir kamuoyunun beklentisidir. Mezar yerinin tespiti ve Urfa’da bulunan otelin müze yapılmasına ilişkin talebi Meclis gündemine taşıdık.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle, “Said-i Kurdi’nin mezar yeri hakkında elinizde bir bilgi mevcut mudur? Bilgi mevcut değilse bir araştırmada bulunacak mısınız? Said-i Kurdi’nin vefat ettiği otel odasını müzeye çevirecek misiniz? Bu konuda kamuoyuna bir açıklama da bulunacak mısınız?” sorularını soran Sürücü, önergesinde şunları kaydetti:

“Said-i Nursi’nin vefatından 111 gün sonra devlet eliyle naaşı Dergah Camii’nin kıble tarafında bulunan kabri kırılarak çıkarılmış ve şuan nerede olduğu bilinmemektedir. Said-i Nursi’nin vefat ettiği Şanlıurfa merkezde bulunan İpek Palas Otel’deki odası da şu an otelin mescidi olarak kullanılmaktadır. Farklı dinleri kendi medeniyetinde yaşatmış olan Şanlıurfa’da Said-i Nursi’nin mezar yerinin araştırılması ve vefat ettiği odanın müzeye çevrilmesi, toplumsal açıdan vicdanları rahatlatacaktır. Bu konuda 21. yy’a yakışacak düzeyde, gerekli araştırmalar yapılıp, adımladın atılması elzemdir.”

Said-i Kurdi 23 Mart 1960 tarihinde Urfa'da bulunan İpek Palas Otel'in 27 numaralı odasında vefat etti. Daha sonra naaşı mezarından çıkarılarak kaybedildi.