Herson'da geri çekilme sürüyor: "Rus ordusu zor durumda"

Rusya’nın, Ukrayna güçlerinin Herson’daki karşı saldırıları sonucu 2 köyden daha çekildiği bildirilirken, Rus ordusunun bölgede zor durumda olduğuna dair bilgiler aktarılıyor. Başkent Kiev’deyse Moskova’nın saldırıları nedeniyle ‘karanlık günler’ yaşanıyor.

Herson'da geri çekilme sürüyor: "Rus ordusu zor durumda"

Ukrayna’nın kaybettiği toprakları geri almak için başlattığı karşı saldırı, Rusya’nın kalesi konumundaki Herson’da etkisini sürdürürken, Moskova’nın 2 köyden daha çekildiği açıklandı. Ukrayna, Herson’da toplamda 88 yerleşim yerinin geri aldığını duyururken, Rus subaylarının Berislava şehrinden tahliye edildiği belirtildi. Bununla birlikte Rusya’nın geçtiğimiz günlerde “Kenti boşaltın” çağrısı sonrası Herson’un artık hayalet şehire dönüştüğü kaydediliyor.

RUS ORDUSU ZOR DURUMDA

ABD’li düşünce kuruluşu Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün, Rusya’nın, Kiev’in ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla Dinyeper Nehri üzerindeki bir barajı yıkmaya hazırlandığına ilişkin iddiasının ardından, bölgedeki bir Rus blogger da, ordunun zor durumda olduğunu öne sürdü.

Mililyet'te yer alan habere göre orduda görevli blogger, Rus birliklerinin ilk savunma hattından tahliye edilmesinin “neredeyse imkansız” olduğunu belirterek, geriye kalan tek sorunun “nihai geri çekilmenin nasıl tamamlanacağı ve Rusya’daki insanlara durumun nasıl açıklanacağı” olduğunu söyledi.

SOKAKLAR BOMBOŞ

Rusya’nın karşı saldırılar nedeniyle acil tahliye emri verdiği Herson’un ise “hayalet şehre” dönüştüğü bildiriliyor. CNN’e konuşan bir Herson sakini, tıbbi malzeme ve bebek maması kıtlığının bulunduğunu belirterek, “Akşamları, en fazla iki veya üç penceresinin aydınlatıldığı çok sayıda yüksek bina görebilirsiniz. Sokaklar boş ve hiç kimse yok” ifadesini kullandı. Aynı kişi, Rus işgali altındaki Herson’da insanların “duygusal olarak tükenmiş” olduğunu ve Rus askerlerinin sıklıkla sivil kıyafetler içinde görüldüğünü söyledi.

ELEKTRİKSİZ KALDILAR

Öte yandan, Rusya’nın ülkenin enerji altyapısına yönelik saldırısı devam ediyor. Rusya’nın Cumartesi günü başkent Kiev’in önemli enerji altyapılarına gerçekleştirdiği saldırıların ardından yaklaşık 1,5 milyon hanenin elektriksiz kaldığı açıklandı. Halkı elektrik kullanımı konusunda daha dikkatli olmaya çağıran Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, “Özellikle sabah ve akşam yoğun tüketim saatlerinde lütfen çok fazla elektrik kullanan cihazların kullanımını sınırlayın” dedi. Kiev merkezli enerji şirketi DTEK de ulusal enerji operatörü Ukrenegro’nun “kazaları önlemek” için planlı kesintiler başlattığını duyurdu.