Hewrami Ankara’da: Bağımsızlığa Kürt Halkı karar verecek

Hewrami Ankara’da: Bağımsızlığa Kürt Halkı karar verecek

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin danışmanı Hêmin Hewrami, Türkiye’nin başkenti Ankara’da katıldığı bir panelde, “Referandumu 25 Eylül’de yapacağız ve hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Bu Kürt halkının en meşru hakkıdır. ”dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) Ankara’da düzenlediği “Kürdistan’da Bağımsızlık Arayışı” konulu panele konuşmacı olarak katılan Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin danışmanı Hêmin Hewrami, Referandum dışında Kürtlerin geleceğini belirleyecek başka bir seçenek olmadığını ifade etti.

Kürdistan’ın hassas bir yol ayırımında olduğunu ve bağımsızlık çabalarının kendiliğinden sonuç veren bir mesele olmadığını belirterek “Kesinlikle bundan geri adım atmak yok” diyen Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin danışmanı Hêmin Hewrami şunları söyledi:

Kürt Halkı Karar Veriyor

 “Irak’ta çoğu haktan mahrum bırakıldık. Asli unsur olarak görülmedik. Bu bir gerekliliktir. Referandum demokratik bir süreçtir ve halk kendi kaderini tayin kararını verecek.

Biz siyasiler olarak karar vermiyoruz. Kararı Kürt halkına soruyoruz. Bu Kürdistan halkının meşru hakkıdır. Bu Kürdistan’ı ilgilendiren ve Kürdistan halkının kararına bağlı bir konudur. Kürdistan halkının ne istediğini herkes bilmelidir.

Irak’la Tüm Yolları Denedik Ama Olmadı

Irak ile bütün yolları denedik ancak iyi ilişkilerimiz olmadı. Evet, Başkan Barzani ve Haydar Abadi arasında iyi bir diyalog var ve IŞİD savasında başarılı işler çıkardılar. Ancak bu iyi diyalog ülke geneline de yayılmalı. Kürdistan’ın IŞİD ile mücadelede Irak ordusuna sağladığı destek devam edecek. Bu işbirliği referandumdan sonra yine devam edecek.

Kürtlerin Vereceği Kararı Uluslararası Platforma Taşıyacağız

Referandumu 25 Eylül’de yapacağız ve hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Bu Kürt halkının en meşru hakkıdır. 25 Eylül’de Kürt halkına soracağız ve alınan yanıttan sonra yani 26 Eylül’de vereceği kararı diyalogla uluslararası arenaya taşıyacağız.  Başta Bağdat hükümeti ile doğru bir diyalog kuracağız. Bağdat bizim stratejik bir müttefikimiz olarak kalacak. Birçok konuda daha işbirliğimiz olacak.

Referandum sadece Irak Kürdistan’ını ilgilendiriyor ve Irak’ın uluslararası sınırlarını kesinlikle etkilemiyor. Kürdistan, bölgede bir istikrar örneği olarak değerlendiriliyor. 1.5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunun da bir sebebi olmalı. Bu insanların Kürdistan’a sığınmasının bir sebebi olmalı. Kürdistan Orta Doğu barışının sembolüdür.”