İDDİA - Türkiye ve ABD, DSG'ye yönelik operasyon konusunda anlaştı

Rojava’da DSG’ye ait mevzileri hedef alan saldırıları devam ederken, TSK’nın Türkiye destekli silahlı gruplara “kara saldırısı” için acil toplantı çağrısında bulunduğu iddia edildi.

İDDİA - Türkiye ve ABD, DSG'ye yönelik operasyon konusunda anlaştı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) “Pençe-Kılıç Harekatı” kapsamında son bir kaç gündür Rojava’nın bir çok bölgesinde omurgasını Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) ait mevzileri havadan ve karadan hedef alıyor.

Edinilen bilgilere göre bir yandan da Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesindeki gruplar, Rojava ve Suriye'nin kuzeyine yönelik bir kara saldırısı için hazırlık yapıyor.

Suriye Milli Ordusu komutanlarından Muhammed Yusuf, "Pençe-Kılıç Harekâtı için hazırlıklarımızı tamamladık. Fırat'ın batısında ve doğusunda bir harekat için tüm kuvvetlerimizle hazırız" dedi.

Olası bir operasyonda hedef hangi bölge?

Özerk Yönetim’e yakın haber kaynakları, Türk ordusunun Kamişlo-Nusaybin sınırında, Suriye ordusu askerlerine ateş açtığını ve bir Suriyeli askerin yaralandığını bildirdi. Aynı zamanda Kamışlu'nun doğusundaki Til Ziwan köyü ile Tirbespi'de petrol sahalarının bulunduğu Girdehol bölgesi insansız hava araçları ile bombaladı.

Dün akşam Kamışlo kenti ve çoğunluğu IŞİD’li ailelerin bulunduğu Haseke’deki Hol Kampı çevresinin de hedeflendiği bildirildi.

Bu bölgeler, Türkiye tarafından ilk kez hedef alınan yerler olarak dikkat çekiyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Tel Rıfat, Münbiç, Aynel Arap gibi çıban başı yerlerden başlayarak adım adım halledeceğiz” diyerek Fırat’ın doğusundaki Kobani ile batısındaki Minbic ve Tel Rıfat’ı işaret etti.

Ancak İngiltere merkezli Şarku’l Avsat gazetesi, saha verilerine göre yeni operasyonun Kamışlo kırsalındaki Amude, Derbesiye ve Derik olabileceğini yazdı.

Kilis’te toplantıya çağırıldılar

Şarku’ul Avsat ayrıca SMO gruplarından birinin liderine dayandırdığı yeni bir iddia gündeme getirdi.

Gazeteye konuşan söz konusu yetkili, TSK liderliğinin Çarşamba günü SMO’daki üç kolordu komutanını “sahadaki son gelişmelerini tartışmak, taarruz askeri planları geliştirmek ve Halep’in kuzey ve kuzeydoğusunda DSG’ye karşı operasyonunun başlatılması için eksenleri belirlemek üzere Kilis’te önemli bir askeri toplantıya katılmaya çağırdığını” ileri sürdü.

Eş zamanlı olarak Minak, Kefer Haşer, Tadif ve Tel Rıfat yakınlarındaki bölgelerinden DDG ve Suriye hükümeti güçlerinin kontrolündeki Minbic ve Kobani şehrine komşu bölgelere kadar devasa askeri takviyeler yapıldığı belirtildi.

Gazeteye göre SMO’nun olası operasyona katılımı Tel Rıfat ve Kobani ile sınırlı kalacak.

ABD ve Türkiye anlaştı iddiası

Şarku’l Avsat, diğer bir grup liderinin, “Geçtiğimiz birkaç saat içinde, ABD’li askeri yetkililer ve Türk mevkidaşları arasında Kilis bölgesinde bir görüşme gerçekleşti. Burada Türkiye’nin talepleri, DSG’ye yönelik askeri operasyon ve ABD’nin bu konudaki tutumu tartışıldı. İki taraf arasında uzun bir diyalogun ardından ABD’lilerle henüz tarihini belirtmeyen sınırlı bir operasyon konusunda anlaştılar” diye konuştu.