İlham Ahmed: Afrin’deki saldırı bir komploydu

Afrîn’de bir hastanenin vurulmasının Türk devletinin planlı saldırısı olduğunu söyleyen İlham Ahmed, “Türk devleti NATO zirvesinde ‘güvenli bölge’ talebini bir kez daha gündeme getirmek için böyle bir komplo düzenledi” dedi.

İlham Ahmed: Afrin’deki saldırı bir komploydu

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Üyesi İlham Ahmed, Afrîn’deki saldırıya ilişkin olarak ANHA’ya açıklamalarda bulundu.  Saldırının Türk devletinin planlı komplosu olduğunu söyleyen Ehmed, NATO zirvesi öncesi saldırının planlı olarak yapıldığını ifade etti.

NATO zirvesinde önemli konuların konuşulduğunu dile getiren İlham Ahmed şunları söyledi:

“Gerçekleştirilen NATO toplantısında önemli dosyaların tartışıldığını düşünüyorum. Türkiye bakımından bu toplantıda Suriye, S-400 meselelerinin gündeme geldiğini düşünüyorum. Yine Suriye’de istediğini elde edemeyen Türk devleti,  Kuzey ve Doğu Suriye’yi ve hatta Halep’i işgal etmeyi amaçlıyordu. Bazı bölgelere daha işgal saldırılarını sürdürüyor. Bu süreçte Erdoğan açıklama yaparak yeniden ‘güvenli bölge’ kurmak istediğini dile getirdi. Öyle görülüyorki gerçekleştirilen NATO zirvesinde Erdopğan’ın gündeminde yine Kuzey ve Doğu Suriye olacak. Erdoğan bu durumu masaya herkesin önüne getirecek.”

Saldiriyla DSG NATO Gündemine Taşinmak İstendi

NATO toplantısına günler kala Afrîn’de hastanenin bombalanmasına da değinen  Ehmed, “Gerçekleştirilen saldırı Türk devleti ile Suriye hükümeti arasında mı yaşandı yoksa çeteler eliyle mi yapıldı? Yine Türkiye ve Suriye hükümetinin arasında olan bir durum mu? bunu bilemiyoruz. Ancak önceden planlanan bir durum olduğunu düşünüyorum. Bu saldırıyı yaptırarak SDG’nin üzerine yıkmak istediler. DSG’yi NATO toplantısının gündemine taşımak istediler. Böylelikle NATO toplantısına katılan ABD ve diğer ülkelerin SDG’ye desteğini kesmesini amaçlıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Türk devletinin DSG’yi kiriminalize etmek için özel bir çaba harcadıığını ifade eden İlham Ehmed, “Bu saldırı haberlerini yayarak SDG bölgelerinde güvenliğin ve istikrarsızlığın had safhaya ulaştığını göstermek istiyorlar. Bu şekilde Türk devleti bu bölgelerin SDG’den temizlenip kendilerine teslim edilmesini talep ediyorlar” diye konuştu.

Minbic’deki Gösteriler

Son günlerde Minbic’de yaşanan provokasyonlara da değinen İlham Ahmed, Türk devletinin Minbic’i ilk günden itibaren ele geçirmek istediğini söyledi. İlham Ahmed konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Suriye hükümeti Minbic konusunda gündem yaratarak destek toplamaya çalıştı. Suriye hükümet güçleri yapılan seçimlerin ardından kendini güçlü göstermek için elinde olmayan yerleri tekrardan ele geçirme çabası içerisine girdi. Minbic’de halkın taleplerini dile getirmesini Türk devleti ve Suriye hükümeti kendi çıkarına kullanarak, durumdan faydalanmak istiyor. Bu halkın taleplerini, ayaklanma olarak Minbic Sivil Yönertimine karşı kullanmak istediler.”

Türk devletinin Minbic meselesini de NATO gündemine taşımış olabileceğini vurgulayan İlham Ahmed, “Türk devleti, DSG’nin kontrolünde olan bölgede istikrarsızlıkların olduğunu bu bölgeleri kendilerin yönetmesi gerektiğini ifade edecekler. Yine önümüzdeki dönemlerde yapılması planlanan toplantılarda da bu durumları masaya taşımak istiyorlar. Rusya ve ABD başkanları arasında gerçekleştirilecek görüşmelerde de birçok gündem masaya yatırılacak. Bunların bütün hesapları DSG kontrolündeki bölgelerin kendilerine verilmesi üzerine kuruludur” dedi.