İlk kadın maraton koşucusu 50 yıl sonra Boston'da koştu

Resmi anlamda Boston Maratonunda koşmuş olan ilk kadın ünvanına sahip Kathrine Switzer 50 sonra, 70 yaşında yeniden Boston Maratonuna katıldı.

İlk kadın maraton koşucusu 50 yıl sonra Boston'da koştu

Kathrine Switzer 4 saat 44 dakika 31 saniyede koşusunu tamamladı.

Switzer, 1967 yılında yarış organizatörünün saldırısına uğramasına rağmen koşusunu tamamlayarak maraton koşan ilk kadın olarak spor tarihine adını yazdırmakla kalmadı kadınların eşitlik mücadelelerinde ilham kaynağı oldu.

12 yaşından bu yana koşan Switzer antrenörünün de teşvik etmesiyle 20 yaşında yarışmaya girmeye karar vermiş. "1967 yılında maratonun sadece erkekler için olduğunu belirten bir kural yoktu. Giriş formunda da cinsiyete işaret eden bir şey de yoktu. Ancak neredeyse tüm spor türleri erkeklere yönelikti. Kadınlar çok nadiren yer alıyorlardı. İnsanların çoğunluğu kadınların maraton mesafesini koşamayacaklarını düşünüyorlardı." diyor.

Cinsiyetin belirtilmediği formu doldurarak başvurusunu yaptıktan sonra maraton koşusu için 261 numarası verilmiş kendisine.

Koşu sabahı havanın soğuk olması nedeniyle gündelik kıyafetlerini çıkarmaması, organizatörler ilkin aralarında bir kadın olduğunu fark etmemişler. İki mil koştuktan sonra organizatörlerden birinin saldırısına uğramış. Onunla beraber koşmakta olan erkek arkadaşının da müdahelesiyle Switzer koşusunu devam ettirmiş.

"Şayet yarışmayı bıraksaydım, kadınların da uzun mesafe koşabileceklerine ve Boston Maratonunda olmayı hak ettiklerine kimse inanmayacaktı. Benim sadece bir palyaço olduğumu ve kadınların ellerinin hamuruyla her şeye kalkıştıklarını düşüneceklerdi" diyor Kathrine Switzer.