Irak Başbakanı Sudani: Kürdistan petrolünün ihracı bu hafta yeniden başlayacak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, SOMO’nun Kürdistan Bölgesi’nden petrol alan taraflarla yeniden masaya oturacağını söyledi. Sudani, Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihracatının da bu hafta başlayacağını belirtti.

Irak Başbakanı Sudani: Kürdistan petrolünün ihracı bu hafta yeniden başlayacak

Rûdaw TV programına konuk olan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan halkının maaşlarını temin etmenin Bağdat hükümetinin temel görevi olduğunu belirterek, iki taraf arasında yapılan anlaşmalara bağlı oldukları konusunda güvence verdi.

"Kürdistan Bölgesi’ndeki vatandaşlarımızın maaşlarını temin etmek Irak hükümetinin asıl görevidir” diyen Sudani, bu konuda bir aksama yapılmayacağını vurguladı.

Sudani, Kürdistan petrolünün ihracatı hakkında ise, "Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) bugün petrol alıcılarıyla bir sözleşme imzalayacak ve petrol ihracatı bu hafta yeniden başlayacak. Geriye sadece teknik konular kaldı, Türkiye hükümetine ihracatın yeniden başlaması için yazı gönderilecek” dedi.

Kürdistan’dan üç hafta boyunca petrol akışının durdurulması yaklaşık 500 milyon dolar zarara neden oldu.

Başbakan Sudani, ayrıca dinarın önümüzdeki dönemde  dolar karşısında değer kazanacağını da söyledi.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı, petrol üretimi ve ihracatının yeniden başlatılmasını konusunu görüşmek üzere Salı günü Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren petrol şirketleriyle bir araya gelecek

Rudaw