Irak Dışişleri Bakanı: Kürdistan petrolünün ihraç edilmesi önünde yasal engel kalmadı

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Kürdistan petrolünün ihraç edilmesinin önünde herhangi bir yasal engel kalmadığını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanı: Kürdistan petrolünün ihraç edilmesi önünde yasal engel kalmadı

Rûdaw muhabiri Rojan Ebubekir’e açıklamalarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kürdistan petrolünün yeniden ihraç edilmeye başlanması için anlaşmaya varıldığını aktaran Hüseyin, petrol satın alan şirketlerle yapılan çeşitli müzakerelerin petrol ihracatının yeniden başlamasını geciktirdiğini belirtti.

Irak Petrol Bakanı ile dün bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Fuad Hüseyin, “İşlemler tamamlanmış ve şirketlerle anlaşılmış. Bu da Kürdistan Bölgesi ile Bağdat’ın anlaşmaya vardığı anlamına geliyor. Hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak, petrol şirketleriyle anlaşmaya varmış. Şimdi Kürdistan Bölgesi, Irak ve Türkiye ortak heyetleriyle ilgili olan sonraki aşamaya geçilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanı, Kürdistan petrolünün yeniden ihraç edilmeye başlanması için Irak’ın Türkiye’ye resmi yazı göndermediğini kaydederek “Anlaşmaya varıldıktan sonra, petrol ihracatına izin vermesi için Türkiye’ye bir resmi yazı gönderilmesi gerekiyor” dedi.

Kürdistan petrolünün ihraç edilmesinin önünde yasal bir engel kalmadığını dile getiren Hüseyin, Bütçe Yasası’na ilişkin olarak da yasanın hükümetçe tamamlanıp parlamentoya gönderildiğini ve uygulamaya geçmesi için 1,5-2 aylık bir zaman dilimine gereksinim olduğunu söyledi.

Fuad Hüseyin, Bütçe Yasası’nın uygulamaya geçmesi sürecine kadar Bağdat’ın Erbil’e aylık 400 milyar dinar göndermesi gerektiğini de belirtti.

Kürt siyasi partileri arasındaki iç sorunlara da değinen Irak Dışişleri Bakanı, Kürtlerin Bağdat’ta güçlü olabilmeleri için Kürt partilerin yakınlaşmaları gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı ise mahkemenin Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatını durduğunu açıklamıştı.

Erbil ve Bağdat heyetleri arasından yapılan bir dizi görüşme neticesinde taraflar, Kürdistan petrolü ihracatının tekrar başlaması konusundan 4 Nisan’da anlaşmaya varmıştı.