Irak Parlamento Başkanı Halbusi'den Sadr'ın 'erken seçim' çağrısına destek

Sadr Hareketi Mukteda es-Sadr’ın “erken seçim” çağrısına Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’den destek geldi. Halbusi “Erken seçim için halkın iradesi göz ardı edilmemelidir” dedi.

Irak Parlamento Başkanı Halbusi'den Sadr'ın 'erken seçim' çağrısına destek

Bağdat’ta gösteriler devam ederken Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın, Irak Parlamentosunun “feshedilmesi” ve “erken seçim” çağrısına siyasi taraftarların desteği sürüyor.

Mukteda es-Sadr'ın talebine bir destek de Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi’den geldi.

Halbusi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Parlamentonun halkın iradesini temsil ettiğini ve harekete geçen kitlelerin, Meclisin varlığının bir parçası olduğunu söyledi.

Muhammed Halbusi yaptığı açıklamada, "Parlamento halkın iradesini temsil ediyor ve parlamento binasında toplanan kitle, bu iradenin bir parçasını oluşturuyor. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın çağrısıyla erken seçim yapılması yönündeki irade göz ardı edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Muhammed el-Halbusi açıklamasında, "ülkenin yüksek ulusal çıkarları doğrultusunda anayasaya uygun ve ortak anlayışla demokratik sürecin yeniden başlatılması için mutabık kalınan bir süre içinde genel ve yerel seçimlere gidilmesini desteklediklerini" kaydetti.

Irak muhalefet lideri Mukteda es-Sadr, 3 Ağustos’ta yaptığı açıklamada  Irak Parlamentosunun feshedilmesi ve erken seçim çağrısında bulunmuştu.

Sadr ayrıca İran destekli Şii siyasi rakiplerine diyalog ve uzlaşı kapısını kapatarak, başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'deki destekçilerinden talepleri yerine gelene kadar oturma eylemlerine devam etmelerini istemişti.

Haşdi Şabi lideri Falih el-Feyyad ise dün, Sadr'ın Meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi çağrısını reddettiğini açıklamıştı.

Sadr yanlıları, Yeşil Bölge'yi basmıştı

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.